Ще свърже ли Neuralink мозъците ни с компютър

Илон Мъск стартира нова компания с доста далечни цели. Новата авантюра Neuralink, има за цел да разработи интерфейс мозък-компютър (BCI), който ще може да помогне за лечението на здравословни нарушения, като епилепсия и да позволи на хората да бъдат в крак с развитието на изкуствения интелект, пише Монитор.

Стартирането на компанията беше оповестено в понеделник, като се появи и интернет страница на дружеството, състояща се единствено от лого и адрес на електронна поща, навярно за запитвания от потенциални служители. Не е тайна, че Мъск работи по разработването на така наречените „невронни връзки”, с които може човешкото съзнание да се свържете директно към машини, като по този начин ще се прекрати употребата на изостаналия настоящ интерфейс, като клавиатури, сензорни екрани и гласови асистенти, които не могат да работят със скоростта на мисълта.
”Ако приемем, която и да е степен на развитие на AI, ние сме изостанали много.”, каза Мъск на Code Conference 2016, където спомена за точно такава пряка връзка с мозъка. Neuralink ще започне с продукти, които могат да лекуват специфични заболявания, като епилепсия и тежка депресия. Мъск изразява също и опасенията си за потенциалните опасности от непроверения изкуствен интелект. Той също така атакува проблема с компанията с нестопанска цел, OpenAI, която има за цел да поддържа доброкачествен напредъка на AI, до колкото е възможно.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *