Илюзиите за американската икономика повлякоха долара надолу

Щатският долар се срина до петмесечно дъно срещу основните валути тази сутрин заради опасения относно огромния бюджетен дефицит на САЩ. Това доведе до разпродажби на американските акции, държавни облигации и долари.
В четвъртък рейтинговата агенция Standard&Poor s съобщи, че вероятно ще намали кредитната оценка на Великобритания и това доведе до рязкото поевтиняване и на стерлинга. Спекулации, че същата участ може да сполети и САЩ, изпрати зелените пари до най-ниската им стойност за тази година, а доходносттта на 10-годишните американски държавни облигации достигна рекордни стойности за последните две седмици.
От Министерството на финансите на САЩ заявиха вчера, че ще издадат нови краткосрочни облигации на стойност 101 милиарда долара.
Съобщението на Standart&Poors дойде като предупреждение за страните с колосален държавен дълг и, в частност, САЩ. Евентуално намаляване на кредитния рейтинг на страната на неограничените възможности сериозно ще подкопае стойността на зелените пари.
Еврото поскъпна повече от 1% срещу американската валута вчера и продължи възхода си и по време на азиатската сесия тази сутрин, достигайки най-високата си стойност от декември 2008 г. насам на 1.3954 долара. Стерлингът поевтиня с 3 цента срещу долара след предупреждението на Standart&Poors, но впоследствие се съвзе и регистрира шестмесечен връх на 1.59 долара.
Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър без особен успех се опита да успокои духовете вчера, като отбеляза, че основното му задължение е да поддържа доверието в икономиката и финансовата система, както и силен долар.
Доларът потъваше за четвърти пореден ден вчера. По-рано през седмицата, анализаторите изтъкнаха пазарния оптимизъм за скорошно излизане от глобалната рецесия и намаленото търсене на сигурни активи като причина за спада на зелените пари. Трудно е, обаче, да се пренебрегне фактът, че нулевата монетарна политика на Федералния резерв, емисиите на държавни облигации и антикризисните пакети за трилиони долари няма как да не се отразят на дефицита по текущата сметка и на инфлацията, което ще доведе до обезценяване на американската валута в дългосрочен план. Централните банки на Австралия, Канада, и Еврозоната предприеха по-консервативни мерки, което поддържа стабилността на техните валути.
Йената остава стабилна, след като вчера японският министър на финансите Йосано отрече намеренията за интервенции на валутните пазари от страна на японската централната банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *