Имаме ли двигател на растежа за 2015 г

Бюджет 2015 ще разчита до голяма степен на потреблението за финансиране на приходната част. Макроикономическата прогноза на Министерството на финансите е за 1% ръст на частното потребление през 2015 г., докато Европейската комисия очаква 0,6%.
Бюджетът предвижда през следващата година постъпленията от ДДС и акцизи да стигнат съответно 7,7 и 4,2 млрд. лева. ДДС и акцизи формират заедно 39% от приходите в държавната хазна. А това означава, че потреблението е от особено значение за реализиране на бюджетните прогнози.
През последните 5 г. потреблението винаги се сочеше от международните финансови институции като един от възможните двигатели на растежа, който трябва някак си да ни издърпа нагоре Няколко години поред такива бяха синтезираните очаквания на Международния валутен фонд и Европейската комисия, които неведнъж заявяваха, че именно повечето потребителски разходи ще ни изтеглят от капана на ниския растеж.
Поводът за тези смели прогнози беше голямото количество спестявания, които българите натрупаха благоразумно в разгара на кризата. Този процес на акумулиране на средства „за черни дни“ продължава и през 2014 г. През октомври банковите депозити на населението възлизат на 39,3 млрд. лева, като за десетте месеца на 2014 г. българите са внесли нетно 1,6 млрд. лева в банковата система. Тенденцията на плавно нарастване на спестяванията на населението, било то в банки или в небанкови финансови институции, ще се запази. Засега обаче, напук на очакванията на много икономисти, тези финансови „буфери“ не се превръщат в потребителски разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *