Има връзката между корупция и благосъстояние

Социолозите от години имат наблюдения, че някои страни са по-корумпирани от други. Сега едно официално проучване потвърди ясната връзка между корупцията и благосъстоянието – и надеждата е, че резултатът може да помогне да се промени тази зависимост.

Един въпрос, който от години озадачава социолози и икономисти, е как възниква корупцията в различните култури и защо е по-широко разпространена в някои страни, отколкото в други. Винаги досега е било трудно да се намери корелация между корупцията и другите показатели на икономическата и социалната дейност.

Михал Паулус и Ладислав Кристуфек от Карловия университет в Прага, Чехия, за първи път са установили връзката между възприятието за корупцията в различните страни и тяхното икономическо развитие чрез технологии за големи данни (big data).
Данните, които учените са използвали, идват от Transparency International – неправителствена организация, базирана в Берлин, Германия. Тя определя корупцията като „злоупотреба с публична власт за лично облагодетелстване“, пише MIT Technology Review, цитиран от TechNews.bg.

Всяка година тази организация публикува свой глобален списък на страните, класирани според възприятието за нивата на корупцията в тях. Списъкът се съставя с помощта на най-малко три източника на информация, но не измерва директно корупцията, поради трудностите в събирането на такива данни.

Вместо това се събира информация от широк набор от източници, като например Африканската банка за развитие и Economist Intelligence Unit. Списъкът поставя и значителна тежест върху мненията на експерти, които биват помолени да оценят нивата на корупция.

Резултатът е Индексът на възприемане на корупцията, който класира страните с точки – от 0 (силно корумпирана страна) до 100 (много чиста държава). През 2014 г. Дания зае първото място като най-малко корумпирана държава в света, докато Сомалия и Северна Корея останаха на опашката, затвърждавайки се като най-корумпираните страни на планетата.

Паулус и Кристуфек са използвали тези данни, за да потърсят „клъстери“ от държави, които имат сходни свойства, с помощта на ново поколение алгоритми. Учените казват, че 134-те изследвани страни се вписват напълно в четири групи, където има ясна корелация между корупцията и благосъстоянието на нацията.

Методът е известен като „средно-свързано клъстериране“. Започва се с предположението, че всяка страна представлява клъстер сама по себе си, а след това се търси най-близкият съсед в класирането. Тази двойка се превръща в нов клъстер, който бива поставен обратно в списъка като един субект. След това процесът се повтаря, докато се генерира една-единствена група от всички страни.

Колкото и непонятно да звучи това, резултатите са кристално ясни. От алгоритъма на учените е генерирана дървовидната диаграма, показваща как са свързани клъстерите. Учените свързали краищата на диаграмата, за да образуват кръг, затваряйки групата на 134-те страни.

Паулус и Кристуфек казват, че техниката разкрива четири ясни клъстера. Първият се състои от развитите страни като САЩ, Великобритания, западните държави от ЕС, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и др. Средният им рейтинг на корупция е нисък – 83. Този клъстер е отделен на значително разстояние от другите клъстери. Всички страни в него са богати със среден БВП на глава от населението от 52 138 долара. Клъстерът не съдържа нито една африканска държава и има само една от Южна Америка – Чили, най-развитата страна в региона.

„С други думи клъстерът на най-малко корумпираните страни се състои от най-развитите държави от всички континенти“, казват учените.

Вторият клъстер има по-голямо разнообразие. Той е съставен от различни страни от Европа, като Малта, Словения, Кипър, Испания и Португалия. В него има няколко африкански държави като Ботсвана и мини-клъстер от износителки на петрол като Оман и Кувейт. Този клъстер има по-високи нива на корупция със среден рейтинг от 59 и среден БВП на глава от населението 23 521 долара.
Следващият клъстер е още по-корумпиран с рейтинг от 41 – и по-малко богат със среден БВП на глава от населението от 9751 долара. Той разполага с разнообразен списък на членовете, включително посткомунистически страни от Източна Европа като Чехия, Полша и Латвия. Тук се включват и по-голямата част от страните в Северна Африка като Мароко, Египет и Тунис. Гърция и Италия също попадат в тази категория.

Последният клъстер е най-голям и също така най-корумпиран. Състои се от 60 държави със среден рейтинг на корупцията 24. „Този микс от страни е доста разнообразен, варирайки от новите членки на ЕС – България и Румъния – и обхващайки Русия и страните между тях (Беларус, Молдова, Украйна) до Китай и Индия, както и много африкански, азиатски и няколко държави от Латинска Америка“, казват Паулус и Кристуфек.

В групата попадат и различни авторитарни режими като Сирия, Иран, Северна Корея и др. Този клъстер е най-малко богат със среден БВП на глава от населението от 3888 долара. Въпреки това той е и изключително разнообразен в това отношение – варира от Русия с БВП на глава от населението от 14 090 долара до Малави с БВП на глава от населението от едва 287 щатски долара.

Двамата учени казват, че връзката между възприятието за корупцията и богатството на нацията, измервано чрез БВП на глава от населението, е ясна. „Класирането на страните според корупцията…. перфектно копира класирането им в зависимост от икономическите показатели, измервани чрез брутния вътрешен продукт на глава от населението“.
Разбира се, тези изводи са предпоставка за още много упорита работа на социолозите. Въпреки, че според Паулус и Кристуфек корелацията е ясна, то не е известно каква е причината за това съотношение. Дали страните са бедни, защото са много корумпирани, или са корумпирани, защото са много бедни?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *