Има гаранционен фонд – мит номер едно при Гражданската отговорност

“Какво значение има кой застраховател ще избера, нали ако нещо се случи с него, има Гаранционен фонд” е доста често срещана заблуда по отношение на задължителната застраховка Гражданска отговорност на водачите, притежателите и ползвателите на моторни превозни средства (МПС).

Заблудата се подсилва от наличието на Гаранционен фонд – Задължително застраховане, но той не защитава хората със застраховки към застрахователи, които са фалирали или просто отказват да плащат по различни причини. Този фонд покрива щети на лица, пострадали от водачи без сключена застраховка Гражданска отговорност.

Тоест, ако застрахователят ви си намери причина да не застане зад вас, след като причините пътно-транспортно произшествие, то вие ще трябва да заплатите щетите, като за целта съдът ще постанови да се използва цялото ви имущество и ако то е недостатъчно, ще ви бъдат удържани средства, докато покриете щетите.

Практиката на застрахователния пазар в САЩ показва, че доста често застрахователите се увличат в сваляне на цените под прага им на рентабилност и като резултат фалитите на застрахователи са често срещано явление.

Шансът това да се случи и в България от настоящата година е много висок, поради простата причина, че пазарът бе либерализиран с приемането на Кодекса за застраховането от Народното събрание.

В резултат цените на някои застрахователи паднаха с 20% под миналогодишните, въпреки че лимитът на отговорност (който се определя със закон) бе увеличен от 600 хил. лв. на 1,2 млн. лв. за застрахователно събитие. Тоест цените би трябвало да се повишат двойно.

Интересна подробност е, че ако имате сключена задължителната по закон полица Гражданска отговорност и предизвикате събитие с щети за например 1,5 млн. лв., то тогава застрахователят ви ще поеме 1,2 млн. лв. от тях, а останалите 300 хил. лв. ще тежат на вас.

Начинът за предпазването и от този риск е сключването на доброволно ниво на застраховка Гражданска отговорност, което се предлага от застрахователите при по-високи цени.

Освен участниците в пътното движение, друг вид застраховки Гражданска отговорност са длъжни да плащат специализирани професии като адвокати, нотариуси и лекари.

Мариян Йорданов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *