Има две важни изисквания при кандидатстване за жилищен кредит

За да се избегне подобен проблем, брокер Антон Илиев напомня на клиентите си, че са необходими две одобрения.
 
Първото е на кредитоискателят – банката трябва да определи дали той отговаря на нейните условия. Внимателно се проучват доходите му и сумите, въз основа на които се формират осигуровките за предпоследните 6-12 месеца, разглежда се и за какъв срок от време ще се изплаща кредитът. Интерес за банката представляват още и трудовият договор, периодът на работа при настоящия работодател и не на последно място – възрастта на желаещия.
След като банката даде съгласие, може да се потърси подходящ имот, който да бъде оценен с помощта на експерт, препоръчан от банката. Това е второто важно одобрение. В повечето случаи се взимат предвид населеното място на въпросния имот и типът строителство при отпускане на кредит срещу ипотека.
Специалистът дава пример с човек, който изтегля заем от 30 000 лв. за двустаен панелен апартамент в Младост 2 и желае да получи оценка за него. Ако е одобрен в началото според доходите си, не би следвало да има проблеми. Оценителят може да определи цена като 32 000 евро, от която купувачът да получи процент.
В зависимост от това кога е строен панелният блок и в коя банка се кандидатства, може да бъде получен заем срещу подобно обезпечение между 50% и 80%, равняващо се на суми от 31 000 лв. и 50 000 лв. Разликата между цената на самия имот и отпуснатия кредит от банката трябва да бъде покрита с лични средства.
Ако търсим максимално финансиране от банката, е добре да се насочим към тухлени жилища или търговски обекти в големите градове, съветва Илиев. Необходимо е да предвидим и процент самоучастие, както и суми за обичайните такси, съпровождащи ипотечния кредит.

 
Линк: http://ceb.bg/blogs/view/ima-dve-vajni-iziskvaniq-pri-kandidatstv-idb-1617.html

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *