Има инвестиционен интерес към изграждане на соларни централи у нас

Имало е запитване за изграждане на соларни централи у нас. Един от проектите е с участието на слънчевата лаборатория към БАН, с индийско участие, като подготовката на проекта е на различни етапи. Наскоро е получено уверение от инвеститори, че те биха искали да изградят 10 централи по 10 мегавата, тоест 100 мегавата мощност. Това каза директорът на дирекция „Енергийна ефективност и опазване на околната среда” в Министерството на икономиката и енергетиката Костадинка Тодорова.

Важна е светлината, която слънцето излъчва, температурата на въздуха няма такова значение. Затова тези батерии могат да се използват и през зимата, обясни Тодорова.

Тя допълни, че такива колектори се използват в скандинавските страни. Те са специално направени с акумулиращ ефект, акумулират енергията от слънцегреенето през деня, колкото и малко да е то, и през нощта тази вече натрупана енергия също се оползотворява. В Гърция пък се използват изключително много колектори за подгряване на вода.

Соларните устройства се използват основно за производство на електрическа енергия, което тук, при условията в България е възможно, тъй като ние имаме доста дълъг период на слънцегреене. Примерно има такива изчисления, че от 365 дни в годината някъде около 240 са възможни за оползотворяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *