Има ли пазарна манипулация на цената на биткойна

Снимка: iStock

Проучване относно бума на биткойна през 2017 година установи, че почти целия ценови възход на дигиталната валута по това време се дължи само на „един голям играч“, въпреки че пазарният манипулатор все още остава неидентифициран, пише CNBC.Има ли пазарна манипулация на цената на биткойна.

Професорите по финанси Джон Грифин и Амин Шамс от университетите в Тексас и Охайо са анализирали над 200 гигабайта данни относно историята на транзакциите между биткойн, тетер и друга цифрова валута.

„Установихме, че идентифицираните модели не присъстват в други потоци и почти цялото въздействие върху цената може да се отдаде предимно на един голям играч, обозначен като 1LSg“, коментират Грифин и Шамс.

Манипулацията се е случила точно, когато биткойнът се повиши до най-високото си ниво от близо 20 000 долара в края на 2017 година, показва още проучването, информира infostock.bg.

„Едно от най-големите притеснения на инвеститорите е, че криптовалутата е обект на манипулация. Изглежда, че това проучване дава известна достоверност на този аргумент“, казва анализаторът на инвестиционната компания Cowen Джарет Сейбърг.Има ли пазарна манипулация на цената на биткойна.

В края на миналия месец, биткойнът претърпя известен натиск от продажбите и потъна под 7 500 долара. Търговците започнаха да говорят за по-нататъшно стръмно поевтиняване на криптовалутата. Експерти, дори прибързаха да обявят „смъртта на дигиталните валути“. Но това не се случи и само седмица по-късно, най-голямата и стара криптовалута възстанови почти всичко загубено.

За период от 24 часа в края на октомври и два дни след силното му поевтиняване, биткойнът поскъпна от 7 400 до над 10 300 долара. Това е повишение от почти 42% и на практика представлява третата по големина печалба за криптовалутата в рамките на ден.

Най-честото обяснение на анализаторите за поскъпвато бяха коментарите на китайския президент Си Дзинпин за това как огромната икономика на страната в размер на 12 трилиона долара – втората по големина в света – трябва да се съсредоточи върху това да стане световен лидер в изграждането на блокчейн технологиите. Това е технологията, която стои в основата на биткойн и почти всяка друга криптовалута на пазара.

Има смисъл, особено когато вземете под внимание, че преди китайското правителство да ограничи търговията с криптовалути в страната, Китай беше глобалната гореща точка, която помогна за стартирането на бичия пазар през 2017-та година.

Два дни преди китайският президент да говори за блокчейн технологиите, търсенето на блокчейн и биткойн в WeChat бяха съответно 777 000 и 572 000. В петък, след като китайският президент изнесе своята реч, търсенията се повишиха съответно до 9.2 милиона и 1.3 милиона броя.

Припомняме, че биткойнът има ограничен лимит за доставка – само 21 милиона броя, което също може да е от решаващо значение, за потенциала за поскъпване на монетата.

Действията на Китай от тук нататък, по отношение на биткойна ще бъдат важна част от картината напред. Вероятно имам нещо общо с неотдавнашното покачване на цените на биткойна – който към момента се търгува при нива от около 9 300 долара.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *