Има ли почва авторското право у нас?

Сумата, която дължат всички организатори на големи концерти у нас за авторски права на композиторите, е в размер на 5% от приходите от продажба на билети. Въпреки това голяма част от организаторите не я плащат. Това заявиха на пресконференция днес от сдружението Музикаутор, което се занимава със събирането на сумите, отредени за авторски права на български композитори и автори, както и на чуждестранни такива за използване на техни произведения у нас. Музикаутор представлява над 2000 български творци, както и автори от близо 100 страни в света по силата на двустранни договори с 58 чуждестранни авторски дружества.
Сред ползвателите, неизплатили съответните суми за авторски права, попада НДСВ, която не е платила дължимите отчисления за концертите отпреди 5 години. Срещу партията се води дело, което е спечелено от Музикаутор на първа инстанция, но от НДСВ са обжалвали.
„Този, който създава закона, не иска да го спазва“, коментира композиторът Ценко Минкин, председател на управителния съвет на Музикаутор.
През последната година обаче все повече ползватели се издължават, заяви Ценко Минкин. Той посочи, че сред тези ползватели са големите телевизии като БНТ и BTV, както и по-големите радиа. Срещу неизрядните ползватели от различни категории, сред които и кабелни телевизии, са образувани съдебни дела, като делото срещу „7 дни“ вече е спечелено от Музикаутор.
От трите най-големи промоутърски фирми в България – София Мюзик Ентерпрайзес (СМЕ), Жокер Медия и Болкан Ентертейнмент Компани, занимаващи се с организацията на концерти, единствено София Мюзик Ентерпрайзес има изрядни отношения със сдружението. Музикаутор има договор и с Болкан Ентертейнмент Компани, но от компанията изостават с плащанията и все още не са изплатили дължимите отчисления от концертите на гиганти като Metallica и KISS. Преподписан е договорът с Жокер Медия, но и там плащанията вървят бавно и трудно и все още не са заплатени авторските права за организираните от тях концерти на Лени Кравиц, Seal, Брайън Адамс, Дзукеро и Робин Гиб от „Би джийс“.
„Концертът на Робин Гиб беше много успешен. Гиб е председател на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC), на която и Музикаутор е член, но дори той не е получил пари за авторски права“, отбеляза вокалистът на легендарната група Щурците – Кирил Маричков, който е и заместник-председател на управителния съвет на Музикаутор.
Маричков уточни, че заплащането на авторските права на всички песни, изпълнявани по време на един концерт, е задължително и е отговорност на организаторите на проявата, а не на изпълнителите.
Първата стъпка, която предприема Музикаутор като част от масовата кампания срещу некоректните ползватели на авторски права в България, е даването под съд на ”ТВ Медиа 1” ЕООД – фирмата-организатор на последните два концерта на Лили Иванова, проведени през ноември 2008 г. По неофициални данни на сдружението постъпленията от продажбата на билети за двата концерта надхвърлят 450 хил. лв. ”ТВ Медиа 1” ЕООД не е направила нужните отчисления за авторски права за композиторите, авторите на текстовете и аранжимента на песните, които е изпяла примата по време на тези концерти. „По този начин творците са ощетени общо с над 22 хил. лв., което е 10 пъти по-малка сума от хонорара на Лили Иванова. Митко Щерев дори й е забранил писмено да пее негови песни по концерти, тъй като не му се изплащат авторските права“, коментира Маричков.
По данни на Музикаутор организаторите на концертите на Веселин Маринов и Георги Христов също попадат сред тези, които не зачитат авторското право. Сред коректно проведените концерти пък са тези на дует Ритон, Камелия Тодорова, Митко Щерев, Ваня Костова и Щурците.
Освен с некоректните организатори на концерти, Музикаутор продължава да води битка и с търговските обекти, които не спазват задълженията си по закон. До сега не са били завеждани дела срещу тях, защото събирането на доказателства става много трудно.
„Тарифите са минимално минимални – в пъти по-ниски от европейските стандарти. Твърдя, че става дума за суми от порядъка на 1-2 лв. на ден за заведения с над 100 места“, заяви Васил Гюров – един от създателите на група Ревю и заместник-председател в управителния съвет на Музикаутор. Той уточни, че целта е да се научат хората, че трябва да плащат.
Благодарение на сериозните мерки, взети от Министерство на културата, все повече търговски обекти сами се свързват със сдружението, за да подпишат нужните договори. „Около 50% от обектите, на които са пратени нотариални покани, са подписали впоследствие договори с Музикаутор“, каза Гюров и добави, че, ако за 15 години сдружението е завело 10 дела, то сега то смята да организира по 10 дела годишно, като „концертните заведения ще бъдат съдени до дупка“. От сдружението посочиха, че на „Дон Мерудия“ ЕООД, собственик на веригата заведения „Дон Домат“, е изпратена призовка и скоро срещу него ще бъде заведено дело.
Заведения като Ялта, Ескейп, Бекстейдж, Суингин Хол, Jimmy’s, Биг епъл, в които често гастролират български и чужди изпълнители, все още нямат подписан договор с Музикаутор.
Сред коректните търговски обекти, които редовно правят отчисления за авторски права според тарифите на Музикаутор, са Black Label, Червило, KFC, хотелите Arena di Serdica, Кристал Палас, Хилтън, Шератон и други.
Гюров коментира още, че организацията няма проблеми с чуждите вериги, които отварят врати у нас, защото те зачитат интелектуалното право.
„Ако ние искаме да сме част от голямото европейско семейство, трябва да се научим да зачитаме интелектуалната собственост“, заключи Ценко Минкин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *