Има ли ръст на чуждите инвестиции?

В дългосрочен план няма спад на чуждестранните инвестиции в България, отчитат от Агенцията по инвестициите. От БНБ обаче отчитат силен спад.

Пред БНР изпълнителният директор на агенцията Светослав Младенов дори прогнозира лек ръст.

Изнесените данни са неревизирани за периода януари-октомври 2014-а и са в рамките на 805 милиона евро, каза той. Според него не трябва да се избързва с изводите и крайния резултат.

Светослав Младенов допълни, че окончателните данни за размера на чуждестранните инвестиции в България през 2014 г. ще бъдат готови през март.

По данни на Българската строително-инвестиционна асоциация през последните 2-3 месеца има спад на чуждестранните инвестиции в имоти у нас. Според председателя на асоциацията Георги Димитров спадът е лек и идва основно от намалели покупки на имоти от страна на руски граждани.

Според БНБ от началото на годината до 30 септември в страната ни са влезли само 1.105 милиарда евро. Това е с 4.8% по-малко дори в сравнение със същия период на 2013 г., която бе отчетена като рекордно слаба. Тогава до края на септември у нас бяха постъпили 1.160 млрд. евро.

Най-голям дял от задграничните вложения тази година попадат в графата „друг капитал“ – това са основно заеми за български фирми от техните компании майки в други страни.

Около 722 млн. евро, или над 65% от всички инвестиции у нас за първите девет месеца, са дошли по този начин – като фирмено финансиране. Заемите, които български компании са взели от чуждестранните си собственици, са с 400 млн. евро повече, отколкото преди година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *