Има потенциал за бизнеса между България и Виетнам

Има реален потенциал за развитие на стокообмена между България и Виетнам, смятат представители на бизнеса, включени в делегацията, водена от премиера Пламен Орешарски, която е на посещение в азиатската страна. Официалната визита ще продължи до 9 април, съобщи специалният пратеник наBulgaria On AirДоника Ризова.

В делегацията са включени още министрите Димитър Греков, Данаил Папазов и Петър Стоянович, представители на българския бизнес и Агенцията за насърчаване на малкия и среден бизнес.

Тази вечер премиерът ще открие първия български ресторант „София“ в Ханой и ще се срещне с виетнамски граждани, учили в България.

В рамките на визитата си премиерът ще проведе среща на четири очи с виетнамския си колега Нгуен Тан Зунг преди пленарното заседание на двете делегации. След заседанието представителите на двете държави ще подпишат двустранни документи.

Пламен Орешарски ще се срещне и с председателя на Националното събрание на Виетнам Нгуен Шин Хунг, с генералния секретар на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг и с президента на Виетнам Чьонг Тан Шанг. По време на посещението премиерът ще посети град Дананг, където ще разговаря с председателя на Народния комитет на Дананг и ще участва в откриването на българо-виетнамски бизнес форум. По- късно през деня делегацията ще посети градовете Хой Ан и Хюе. Предвиденo e посещениe на предприятие от текстилната промишленост.

Виетнам е традиционен партньор на България в Азия. Над 350 000 виетнамци са работили и учили в България до 1989 година. От тях над 5000 хиляди са получили висше образование и сега развиват успешна кариера във Виетнам.

Икономическите показатели сочат, че има значителен дисбаланс в търговията между двете страни през последните години с постоянно отрицателно търговско салдо за България. Причина за негативното салдо е, както прекратяването на износа от страна на България на редица традиционно силни суровини и стоки, като например на износа на азотни торове, така и значителното увеличаване на вноса от Виетнам на кафе,каучукуви изделия, въглища, риба от други страни.

Водещи стоки по износа през последните години са пшеницата,антибиотици,инсектициди, вина. Нивото на стокообмен не отговаря на потенциалните възможности на двете страни, убедени са представителите на българската бизнес делегация.

Съществуват реални възможности за разнообразяване на стокообмена от България за Виетнам в химическата промишленост,машиностроенето,фармацевтичната промишленост, леката промишленост (съвместно производство и износ на естествена коприна, производство на тютюневи изделия),селско стопанство (проектиране и изграждане на напоителни системи,износ на техника, български вина).

ЕС е най-големият пазар за виетнамски стоки, следван от САЩ, страните от АСЕАН, Япония, Китай и Южна Корея. Миналата година Виетнам успя да отбележи ръст на преките чуждестранни инвестиции,които възлизаха на 10,473 милиарда щатски долара,което е ръст от 15,9% на годишна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *