Има потенциал за печалби в европейските акции

Рори Бейтмън, мениджър на фондове, инвестиращи в европейски и британски акции и анализатор на тези пазари в Schroders

Въпреки забавянето в темпа на възстановяване в Европа, европейските акции са на много атрактивни ценови равнища и имат потенциал за растеж през 2015 г., е становището на експертите на британското управляващо дружество в представянето им на перспективите пред глобалната икономика през 2015 г. „Забавянето на макро равнище в Европа не означава, че перспективите пред европейските акции са мрачни; обратното – ние виждаме в слабостта на пазарите, възможност за купуване на акции с потенциал на ниска цена“, смята Рори Бейтмън мениджър на фондове, инвестиращи в европейски и британски акции и анализатор на тези пазари в Schroders.

Възстановяването на европейската икономика през 2014 г. показа признаци на умора и данните към този момент показват, че то ще продължи да бъде мудно и през 2015 г., посочват британските анализатори. Основната опасност и опасение на инвеститорите за Европа е, че ниските нива на инфлация могат да доведат до дефлация. Според експертите на Schroders обаче този сценарий е малко вероятен. Има редица фактори, които могат да бъдат катализатор за нов подем във възстановяването на европейската икономика и за повишаване на печалбите на европейските компании. Ефектът от политиката на количествени улеснения, предприета от ЕЦБ, вече започва да се усеща, смятат анализаторите на британския асет мениджмънт гигант.

Партньорите на Карол Капитал Мениджмънт посочват, че някои от тези мерки – като изкупуването на обезпечени с активи ценни книжа – са стартирали наскоро и блогоприятното влияние, което те биха оказали на пазарите в Еврозоната тепърва ще се усеща. „Всяка от трите програми на количествени улеснения, които ФЕД проведе в САЩ даде начало на период на растеж на фондовата борса и ние очакваме европейските борси да реагират по същия начин на политиката на ЕЦБ“, казва Рори Бейтмън. Следващата стъпка трябва да се предприеме от правителствата на държавите‐членки отбeлязват експертите. Те трябва да трябва да приложат адекватни фискални мерки и структурни реформи, за да стимулират търсенето.

Време е за подобряване на печалбите на европейските корпорации, смятат топ анализаторите на Schroders. Слабото евро, в резултат на хлабавата парична политика на ЕЦБ, би трябвало да е катализатор за увеличаване на износа и от там за увеличаване на печалбите на европейските корпорации. Прогнозите на Schroders са, че еврото ще продължи да губи от стойността си, още повече след заявеното намерение на ФЕД да увеличи лихвените равнища в САЩ през 2015 г, а това би трябвало да донесе добри новини за европейската икономика и експортно ориентираните компании. Друг важен фактор за нов подем във възстановяването на европейската икономика и повишаването на печалбите на бизнеса е ръста в кредитирането.

Според британските анализатори това е и основната причина за разликата в скоростта на възстановяване на икономиката в САЩ и Еврозоната. Докато в Щатите кредитирането, а оттам и икономиката са в подем, в Европа банките едва сега отключват кредитния си ресурс. „Ако се отбележи ръст в кредитирането в Европа, нашите прогнози сочат че рентабилността на банките също ще се повиши в следващите три до пет години и ще повлияе положително на повишаване на общото благосъстояние“, отбелязва Рори Бейтмън.

Ценовите нива на акциите на европейските компании остават подценени към момента, посочват анализаторите. Те са на много атрактивни цени в сравнение с нивата им отпреди икономическата криза и в сравнение с други региони и класове активи. „Ние вярваме, че настоящите ценови нива правят европейските акции много атрактивен актив за инвестиция“, казва Рори Бейтмън. Съотношението цена/печалба на европейския пазар в момента е около 16х, за сравнение средното съотношение цена/печалба на същия пазар за последните 30 години е 20,8х, а P/E на американския пазар e около 27х.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *