Има предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% икономически ръст тази година

Бих оценил сравнително високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко, от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за Bloomberg TV и телевизия Bulgaria on Air.

Той подчерта, че политическата конюнктура и политическата нестабилност, на която бяхме свидетели в последната една година, трудната работа на парламента – е далеч извън компетенциите на кабинета. „Що се касае за несвършената работа, не можахме да стартираме, макар че направихме много подготовка през този период, някои важни реформи в сферата на здравеопазването, администрацията, които така или иначе трябва да се свършат. Бих призовал следващия кабинет по- експедитивно, при съответна разбира се парламентарна подкрепа, да не изоставя тези задачи“, каза премиерът Орешарски.

Той остава оптимист, че настоящата година ще бъде първата на по-отчетлив икономически растеж след пет години на икономическа депресия. „Наблюдаваме макроикономическите данни. До май месец всички те бяха възходящи. Сега очаквам с интерес данните за юни и за юли. Вероятно ще има някакви колебания, но не мисля, че ще са драматични, които да обърнат тенденциите“, добави премиерът.

По думите му икономическият растеж от около 1,5% за първото тримесечие е обнадеждаващ. „Има и всички предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% за тази година. Наблюдаваме макар и скромен ръст в потреблението, има и ръст в инвестициите, което е предпоставка да се реализира този икономически растеж“, поясни Пламен Орешарски.

На въпрос за предизвикателствата пред България до края на годината премиерът изтъкна политическата ситуация: „Сега ще влезем в период на служебен кабинет, ново правителство, което ще влезе най- вероятно към края на тази година.“

Според министър-председателя, това може да бъде свързано с известни колебания в приходната част в бюджета, както и с малко допълнителен натиск върху разходната част. „Така че има известни рискове пред изпълнението на бюджета, но мисля, че са управляеми или остават в границите на управляеми рискове“, поясни премиерът Орешарски.

Той е категоричен, че българската банкова система е между най- добре капитализираните и с най-добра ликвидност измежду банките във всички страни-членки на ЕС.

„Бяхме свидетели в миналите седмици на психологически натиск върху две от банките. Сега ситуацията е напълно овладяна, в резултат най-вече на добрата координация с БНБ. Благодарни сме и на много своевременната реакция на ЕК, която одобри нашия инструментариум за подкрепа на банките и го оповести публично. Мисля, е това също допринесе за успокояване на хората. Самият факт, че ликвидният буфер, който мобилизира Министерството на финансите към настоящия момент не е изразходван и аз не очаквам да бъде изразходван, показва, че бяхме свидетели на един своеобразен стрес тест – такъв, какъвто методологично го правеха всички европейски банки през отминалите няколко години. Сега дори след този случай, реален за разлика от другите стрес тестове, ние видяхме, че банковата система може да се справи, дори със собствените си ликвидни ресурси“, подчерта Пламен Орешарски.

Той благодари на институциите и на медиите за отговорното поведение в създадената ситуация. Според премиера аукционът от 1,2 млрд. лв. не е повод за актуализация на бюджета.

„Оценявам като успешно членството на България в ЕС. То е преди всичко нови по- високи стандарти, отворен пазар, свободно влизане на инвестиции и технологии. Това, че не са се реализирали в нашите очаквания, все още не означава, че може да гледаме негативно. Напротив, потенциалът е пред нас“, добави министър-председателят.

По думите му критиките към нашата страна от Европейската комисия в някаква степен са нормални за повечето нови страни-членки. „Аз ги приемам откъм градивната им страна. Това е един добър коректив, който трябва да служи както на кабинета, така и на всички нас от гледна точка на достигане на европейски стандарти в различните сектори. Все още има сектори, в които има още много какво да направим, а пък и не познавам страна, която в първите години на членство да е успяла да свърши всичко“, добави Пламен Орешарски.

Премиерът изтъкна, че Южен поток е много важен проект за нашата страна. „В момента се намираме в състояние на пауза, след като ЕК имаше коментари и забележки в официално писмо. Ще поясня, че това е евентуално начало на наказателна процедура. Държа да отстраним и да уточним с ЕК тези бележки. Много се надявам това да стане в непродължителен срок, така че да може да продължим“, каза в заключение министър-председателят Пламен Орешарски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *