Има презаписване на търга за акции на Каолин АД

Мариян Йорданов

Има презаписване на търга за акции на Каолин АД, научи Investor.bg от отлично осведомен източник. Днес в 17:00 приключи приемането на оферти в търга за 5 млн. акции на Каолин АД при минимална емисионна цена 12.5 лв.

Късно тази нощ се очаква да бъде изчислена цената на отсичане, по която ще бъдат изпълнени лимитираните и пазарни поръчки, а утре сутрин ще бъде обявен резулатът. Утре до 13:00 класираните инвеститори ще имат възможност да продават акции на БФБ-София, като с парите ще има време да платят класираните акции до 25 април. Също утре, но до 14:00, е срокът за сключване на репо-сделки, парите от които ще постъпят също до 25 април.

Днес репо-финансирането на инвеститорите се увеличи с нови 10%, или с 1,05 млн. лв., до 11,42 млн. лв. От началото на седмицата стойността на активните репо-сделки се увеличи с близо 30%.

Мениждър по емисията на Каолин АД е Булбанк. Дружеството за добив на нерудни полезни изкопаеми ще привлече над 62.5 млн. лв. Каолин АД добива широк спектър от продукти, сред които каолин, огнеопорни глини, кварцов пясък, фелдшпад, варовик и др.

Ако информацията на източникът ни е вярна, сме свидетели на най-голямото IPO в историята на капиталовия ни пазар до момента. Досега лидер беше IPO-то на Химимпорт АД с привлечени 44.1 млн. лв.

Каолин ще държи първото място до IPO-то на Първа инвестиционна банка АД, което е планирано за средата на май.

Първото IPO в България бе осъществено от Инвестор.БГ АД, която привлече 1.066 млн. лв. и близо 350 акционери през юли 2004 г. и отвори нова страница в историята на българския капиталов пазар.

Всички анкетирани от Investor.bg брокери очакваха презаписване на емисията на Каолин АД. Дружеството очаква между 20 и 30% ръст на приходите от продажби за 2007 г., а в интервю за Investor.bg, Председателят на Надзорния съвет на Каолин Константин Ненов заяви, че продажбите на каолин не са доминираща част от продажбите на компанията.

От дружеството очакват борсовата търговия с акциите му да започне на 28 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *