Има сигнали, че американската икономика поднови възстановяването

Работната заетост в САЩ през май се повиши стабилно и в рамките на прогнозите, докато нивото на безработица остана на априлското шестгодишно дъно, което е сигнал, че американската икономика поднови своето петгодишното възстановяване през пролетта след стагнацията през първото тримесечие на годината.

Работната заетост извън селскостопанския сектор в САЩ отбеляза повишение през май от 217 000 нови работни места – около средните прогнози за повишение с 218 000, показват данните на Министерството на труда, цитирани от bnr.bg.

Данните за април претърпяха слаба низходяща ревизия до 282 000 нови работни места след предишни данни за бомбастичен ръст от 288 000, докато данните за март останаха неревизирани на ниво от 203 000.
Според Министерството на труда, общата работна заетост през май достигна 138 милиона американци, като по този начин бяха надвишени предкризисните нива и предишния пик от януари 2008 година. Трябва обаче да се има предвид, че за това възстановяване на американския пазар на труда над нивата от преди последната икономическа рецесия в САЩ бяха нужни цели 77 поредни месеца, докато за възстановяване на заетостта през предишната рецесия през 1980-те години бяха нужни едва 44 месеца.

Днешните относително добри данни показват осреднен месечен растеж от 214 000 на новите неселскостопански работни места за първите пет месеца на годината – над средното темпо на растеж на месечната заетост от 194 000 през цялата 2013-а година.

В същото време нивото на безработица в САЩ през май остана на априлското шестгодишно дъно от 6,3% при прогнози за слабо повишение до 6,4%. По този начин американската безработица се задържа за втори пореден месец на най-ниско ниво от септември 2008-а година насам.

Трябва обаче да се има предвид, че това шестгодишно дъно на американската безработица се дължи отчасти на много ниското ниво на т.нар. „норма на заетост“ (отношението на работещите към общата работна сила), като през май то остана в 36-годишното априлско дъно от едва 62,8%, показват данните на Министерството на труда. Това е знак, че редица безработни американски са се отказали да търсят работа.
През май в частния сектор на САЩ бяха разкрити 216 хиляди нови работни места след 273 000 през април и при прогнози за 210 000, като в промишления сектор бяха разкрити 10 000 работни места (в рамките на прогнозите), докато държавният сектор добави едва 1000 работни места, а строителният сектор добави едва 6000 работни места през петия месец.
Средното почасово заплащане на труда в САЩ през май се повиши с 0,2% на месечна база до 24,38 долара на час, докато средната работна седмица остана без промяна на нивото от 34,5 часа.

Не се очаква днешните данни за американския пазар на труда през май да доведат до промени в настоящата политика на Федералния резерв за системно понижение на месечния размер на програмата за „количествени улеснения“ с по 10 млрд. долара на следващото заседание на банката на 17-и и 18-и юни. Но в същото време днешният доклад за заетостта не дава повод за подхранване на спекулативни очаквания за по-скорошно начало на повишение на основните американски лихви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *