Има 16 милиона евро за усвояване за рибарски пристанища

В Дирекцията за развитие на селските райони към Министерството на земеделието и храните има сериозни нарушения.
Това съобщи в Бургас на пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Проверката обаче все още не е приключила, докладът от нея ще бъде предаден на прокуратурата.
Найденов припомни, че има 16 милиона евро за усвояване за рибарски пристанища по програмата „Рибарство и аквакултури“. Той добави, че тази програма е „буксувала“, но сега ще й бъде даден тласък.

Рибарски пристанища ще има в Созопол, Бургас, Балчик и Варна. В Бургас то ще бъде изградено в местността Ченгене скеле. Там се намира рибарското селище.
На въпрос на БТА за списъка с 98-те фирми, които трябваше да връщат усвоени по САПАРД пари от минали години, Найденов каза, че 15 от тях вече са извън тази опасност.
Министърът ще настоява пред главния прокурор Борис Велчев да бъдат ускорени проверките в тези фирми. Вероятно още ще отпаднат от списъка за връщане на европейски пари.
Найденов каза, че ветеринарният пункт в Бургас за износ на живи животни към трети страни остава.
Европейската комисия бе поискала затварянето му. Министърът добави, че е договорил и нещо повече – допълнително финансиране за привеждането на пункта в изряден вид.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *