Има 75% вероятност Гърция да фалира

Официално Гърция има седмица да се споразумее с кредиторите. Пред Bloomberg германският финансов министър Вофлганг Шойбле коментира, че е малко вероятно да бъде постигната сделка с управляващите в Атина до края на този срок.

Поредният кръг от преговорите ще се проведе тази събота, но и двете страни не отстъпват от позициите си. А Гърция трябва да върне през първата половина на май близо 1.1 милиарда евро на Международния валутен фонд. Пари, които гръцките власти просто нямат. Дори финансовият министър на Гърция призна, че ликвидността изтича от страната му.

Какво обаче мислят инвеститорите за гръцката драмата. Търсената от пазара доходност за дълга на Гърция с 10-годишен падеж расте стремително. Само вчера лихвите скочиха със 110 базисни пункта, до 12.71%. Това е най-високото им ниво от март 2013 г. насам.

За сравнение, когато СИРИЗА спечели изборите в Гърция през януари 2015 г., търсената от инвеститорите доходност беше 9.40%. Но тя все пак остава далеч от рекордните нива над 44%, достигнати в разгара на дълговата криза през 2012 г.

Далеч по-драматично изглежда ситуацията, ако погледнем лихвите по гръцките облигации с 3-годишен падеж. Вчера доходността на книжата скочи с 231 базисни пункта, до рекордните 26.47%.

Фактът, че лихвите по краткосрочния дълг са далеч по-високи от тези по дългосрочния, показва ясно, че инвеститорите се страхуват, че Гърция ще фалира, докато СИРИЗА е на власт. В същото време изглежда пазарът е по-малко притеснен от икономическата криза в страната.

Цената на застраховката за гръцкия дълг с 5-годишен падеж нараства от края на февруари насам, като кредитните суапове вече показват 75% шанс Гърция да не може да плати задълженията си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *