Името на Барозу намесено в скандал за корупция

Името на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу беше намесено в корупционен скандал.

Става въпрос за разследване в Германия на сигнали за подкупи, които били платени за договори в чужбина, включително за продажба на подводници на Португалия, по времето, когато Барозу е бил министър-председател.
Случаят предизвика вълнение в Португалия и доведе до отстраняването от длъжност на португалски почетен консул, предаде Франс прес.
Разследването проучва продажбата на две подводници на Лисабон през април 2004 г. (Барозу беше премиер до 17 юли 2004 г.).
Нови свидетелства замесиха в аферата почетния консул на Португалия в Мюнхен Юрген Адолф, който е заподозрян, че получил 1,6 млн. евро за помощта си при сключването на договора с компанията „Ферощаал“. Лисабон вчера го отстрани от длъжност и увери, че ще окаже пълно съдействие на германските власти.

 
Според сп. „Шпигел“ обаче Адолф организирал през лятото на 2002 г. пряк разговор между Жозе Мануел Барозу и член на ръководството на „Ферощаал“.
Според португалската преса прокуратурата на Мюнхен разследва фантомни фирми по подозрение, че чрез тях били изплатени подкупи в Португалия. В тези подкупи били намесени посредници от военноморските сили, индустрията и администрацията на Барозу.
Според в. „Зюддойче цайтунг“ общата сума на подкупите надхвърля 30 млн. евро.
В Португалия са започнали две съдебни процедури по случая. Едната е срещу седем португалци и трима германци по обвинение в изготвяне на фалшиви фактури по договор, свързан с продажбата на подводниците, който бил спазен само отчасти.
Другата е по подозренията в получаването на подкупи при продажбата на подводниците. „Ферощаал“ е разследвана също по подозрения в даване на подкупи за получаване на договори в Египет, Колумбия, Аржентина и Индонезия.
 

Финанси

 
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *