Имигрантската вълна – неочаквана благодат за германските хотелиери

Германските хотелиери комбинират хуманитарни съображения с бизнес нюх, настанявайки бежанците, пристигащи в страната, докато зимата бавно наближава. По този начин хиляди стаи, които иначе остават празни, си намират клиенти, предаде „Ройтерс“.

Германия трудно се справя с приютяването на рекордния брой от 800 000 имигранти, които се очаква да пристигнат само тази година в страната, а местната власт все по-често прибягва към настаняването им в хотели – най-скъпата възможна опция.

Хотелският бизнес в Германия върви добре в основните бизнес и туристически центрове. Извън тези популярни места и силния сезон стаите често остават празни и нуждата от места за настаняване, създадена от бежанската криза, донесе неочаквана благодат за сектора.

„В момента всеки хотел в Германия получава запитвания“, заявява говорителят на H-Hotels group Илиане Дингел-Падберг и обяснява, че компанията ѝ предлага настаняване на бежанци в хотелите си с по-ниска посещаемост.

Германия е най-любимата европейска дестинация за имигрантите, които търсят сигурен и по-добър живот. Канцлерът Ангела Меркел миналата седмица обяви, че правителството ще плаща на провинциите по 670 евро на месец за всеки бежанец, когото приемат.

Държавата и местните органи, които отговарят за настаняването на имигрантите, предпочитат да ги изпращат в апартаменти, но предлагането не е достатъчно, особено в малките градчета.

В момента тече активна работа по превръщането на наличните възможни сгради за подходящи за живеене, но междувременно бежанците нощуват в условия, неподходящи за дългосрочно настаняване – в гимназии и пустеещи бизнес сгради. По-сложна е ситуацията с тези, които живеят в палаткови лагери, докато зимата идва и температурите падат с всеки изминал ден.

Това оставя хотелите, които предлагат нощувки за от 20 до 50 евро на имигрант, единствен избор за местните власти, чиито бюджети са ниски.

В западния град Дюселдорф, около 1000 души са настанени в хотели на месечна цена от около 1000 евро на човек – повече от три пъти по-висока, отколкото плаща общината за наем на апартаменти.

„Много от собствениците се интересуват от тази възможност, защото посещаемостта на хотелите им е ниска. Въпреки че това е най-скъпата форма на настаняване, в момента не виждаме друга възможност', коментира Марин Домер, говорителят на общината на Кьолн, която настанява 2500 от общо 7800-те си имигранти в хотели.

В Източна Германия хотелиерско дружество отдаде цял хотел в град Хале за три години за настаняване на 740 бежанци.

Местните вестници твърдят, че годишният наем ще струва четири милиона евро, но нито държавните институции, нито хотелиерските групи коментират споразуменията си.

Берлин в момента настанява 1400 бежанци и плаща до 50 евро на нощ за настаняването им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *