Имотите на БЧК – поредният залък на ГЕРБ

Управляващите пишат нов закон за БЧК, с който ще се опитат да променят статута на част от институциите в организацията, а след това да се разпореждат със собствеността й. За опасните намерения на финансовото министерство предупредиха от Института за модерна политика, пише в. „Дума”. Според тях кабинетът на Борисов ще се опита да изземе и прехвърли имущество и финансови средства, собственост на БЧК.
В момента това не е възможно, защото Българският червен кръст е част от международна организация. Промени в закона обаче предвиждат обособяване на Планинската спасителна служба като отделно юридическо лице и възможност за приватизация на недвижими имоти, прехвърлени към него.
Идеите на ГЕРБ са в нарушение както на Конституцията, така и на Европейската конвенция за свобода на сдружаването, предупредиха от ИМП.
В законопроекта има и сериозни корупционни предпоставки, като се отварят вратите за „източване“ и приватизиране впоследствие на имуществото на Планинската спасителна служба – все привлекателни недвижими имоти и бази в курортни местности, алармират юристите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *