Инвалиди менте изядоха високите пенсии

Хората с недъзи скочиха с 220 000 за година

Има още 3 причини за разминаването между средното увеличение на пенсиите и 5-те процента индексация, които ще получат повечето възрастни хора. Най-маловажната е, че заради съкращенията в армията тази година се увеличава броят на офицерите с пенсия. А тя е много по-висока от средната.

Втората причина е вдигането на тавана на пенсиите от 420 на 455 лева. Това облагодетелства около 11 хиляди души. Най-важната причина обаче е, че хората, които се пенсионират догодина, ще вземат с 8,17% повече пари, отколкото тези, които са се пенсионирали тази година. Това е заради повишаването на средния осигурителен доход, който участва в изчислението на размера на пенсията.

Фалшиви инвалиди изядоха увеличението на пенсиите. Това става ясно от разбивките на бюджета на държавното обществено осигуряване. В сряда вечерта той бе детайлно обсъждан в социалната комисия на парламента.

Парите, които получава един пенсионер догодина, ще бъдат с 10,8% повече, отколкото сега. Това обаче няма да огрее огромната част от обикновените пенсионери. Те ще вземат около 5% повече, отколкото тази година. Добавката ще е различна за всеки. 46% от възрастните ще получат повече от 5% индексация. Това са най-бедните пенсионери. Разликата обаче ще е малка. По неокончателни изчисления ще варира между 4,75% и 5,7%.

Откъде идва разминаването? У нас освен редовната пенсия може да се взема и втора – за инвалидност. Тя е 25% от редовната. Само допреди година инвалидите у нас са били 180 хиляди. В момента обаче са 408 хил. Според разчетите догодина те ще са 432 хиляди. Огромната част от тях не са куци, сакати, слепи или глухи. А просто са си платили в ТЕЛК, за да ползват привилегиите на истинските инвалиди. Така вместо пенсиите да се вдигнат със 7-8% за всички, повечето стари хора ще получат 5% индексация. А инвалидите менте – 25% върху пенсията.

Владимир Йончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *