Инвестират в научно-изследователски центрове

Правителството ще инвестира в създаването на научно-изследователски центрове в областта на високите технологии, в които приоритетно ще работят млади хора, съобщи премиерът Сергей Станишев. Той откри национален форум на младежкото иновационно и информационно общество и награди повече от 20 младежи за приноса им в науката и технологиите.

Инвестирането в приложните центрове ще се случи чрез програма за национално съфинансиране, свързана пряко с иновациите, съобщи Станишев. Той е получил уверението на вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев, че до март догодина ще има изготвена такава стратегия. Според премиера научните среди у нас трябва все повече да се насочват към проектно финансиране, а не към институционалното. Учените ни трябва да се научат са пишат проекти, добави Станишев. По думите му за последните девет години според Българската народна банка са инвестирани около 1,9 млрд. лв. за технологични иновации.

Председателят на държавната агенция по информационни технологии и съобщения Пламен Вачков обясни, че младежите ще получат реален шанс за изява в планираните центрове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *