Инвестират 160 млн. евро в иновативна инсталация на циментов завод

Иновативна инсталация за производство на цимент и клинкер по нова технология ще бъде пусната в производство през септември в завода на „Девня цимент“ АД. Инвестицията в нея е 160 милиона евро и е една от най-големите у нас през последните 20 години.

Годишният капацитет на новата инсталация ше бъде около 1,5 милиона тона цимент. Инвестиционният проект генерира по време на строителната фаза около 1000 работни места.

В момента оперативните пещи на „Девня цимент“ са шест, но те използват мокрия способ за производство на клинкер. С иновативната инсталация, технологията за производство ще бъде сменена, старите линии на пещите ще бъдат затворени, а капацитетът ще бъде увеличен.

„Инвестиции като тази, които показват иновативни продукти, се подкрепят изцяло от държавата“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който се срещна с ръководството на компанията майка на „Девня цимент“ – „Италчементи груп“. До момента италианските инвеститори са вложили над 400 милиона лева у нас.

„Италчементи груп“ е петият по големина производител на цимент в света с капацитет от около 68 млн. тона. Компанията приватизира „Девня цимент“ през 1998 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *