Инвеститорите бягат от Гърция

Срив на цените на гръцките банки и държавни облигации. Инвеститорите буквално бягат от страната, след като базираната във Франкфурт Европейска централна банка обяви, че ограничава допълнителната ликвидност за банковия сектор в Гърция.

ЕЦБ първо отказа да увеличи лимита за краткосрочния гръцки дълг, а след това оповести, че гръцките банки вече ще получават финансова помощ само през програмата за предоставяне на спешна ликвидност и то при многократно по-високи лихви от тези за финансовите институции в другите страни от еврозоната. Освен това от Франкфурт обявиха, че вече няма да признават гръцките държавни облигации като обезпечение.

За инвеститорите на капиталовите пазари това е ясен сигнал, че ЕЦБ е готова да остави Гърция да фалира, но да не отстъпи пред исканията на новото гръцко правителство.

След тези новини акциите на Piraeus Bank падат в Атина с 16.4%, Attica Bank е надолу с 13%, National Bank of Greece губи 12.3% от пазарната си капитализация, Eurobank Ergasias поевтинява с 14%, а Alpha Bank, с 10%. Основният индекс на Атинската фондова борса се понижава с 5.9%, до 797.90 пункта.

В същото време исканата от инвеститорите доходност за гръцкия дълг с 10-годишен падеж скочи с 86 базисни пункта, до 10.542%. Доходността при 5-годишните облигации нарасна с 142 базисни пункта, до 14.137%.

На практика ЕЦБ не само, че затяга силно кранчето за финансиране на гръцките банки, но и напълно изключи Гърция от програмата си за количествени улеснения, която трябва да налива от март по 60 млрд. евро месечно в икономиката на еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *