Инвеститорите бягат от рисковите активи

Имайки предвид случилото се през последните две седмици обаче, тези съвети да изглеждат позакъснели, защото инвеститорите вече пристъпиха към подобни действие и се освобождават от вложенията си в някои групи активи.
Стоките бяха първите, които се разклатиха, а след това дойде редът и на капиталовите пазари. Много динамична бе валутната търговия през тази седмица, в която доларът се засили, а еврото бе продънено от множество неприятни новини, свързани със свръхзадлъжнелите страни и с нежеланието на техни посестрими от еврозоната да продължат да наливат спасителна парична помощ за тях. Вчера Португалия съобщи, че е на път към повторна рецесия за по-малко от 2 години, а Гърция скара сериозно Германия и Франция, които имат различни мнения затова трябва ли и как да се продължи подкрепата за фалиращата от няколко години вече държава.
Наред с всички изброени до тук причини, инвеститорите на Wall Street снощи си дадоха сметка, че идва моментът, в който Федералния резерв на страната трябва да започне оттеглянето на стимулите за икономиката, познати с името на програмата „Количествено улеснение“ 1 и 2. Това допълнително даде основание на играчите да се оттеглят, което пролича в понижението при индексите.
DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.79% до 12 595 пункта. S&P 500 INDEX се понижи с 0.81% до 1 337 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX изгуби 1.21% до 2 828 пункта.
На седмична база сините чипове изгубиха 0.3%, широкият индекс спадна 0.2%, а високотехнологичният успя да се задържи на положителна територия с напредък от 0.03% след петте сесии. На стоковите и на валутните пазари петролът се установи на $ 99.65 за барел лек американски петрол с доставка през юни ( което е поскъпване 68 цента) и $ 113.80 за барел от сорта брент (което е добавка от долар и 8 цента). На седмична база цената на петрола добавя 2.5%, което за инвеститорите в тази суровина е добра новина, имайки предвид натиска, който оказва в търговията силния долар. Въпреки това, за да изтрие 15-те процента загуба от предходната седмица, петролът трябва още да поскъпва. При валутите еврото изпусна долара до $ 1.4115, а японската йена се покачи към зелените пари до 80.9000.
 

Дарик финанс
Финанси
 

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *