Инвеститорите в Европа са разколебани

Липсата на ясни доказателства, които да потвърждават, че световната икономика е поела по пътя на възстановяването, разколебаха инвеститорите на Стария континент. Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната неочаквано понижи стойността си от -27 пункта през юни до -31,3 пункта за юли.
Данните на изследователския институт Sentix изненадаха анализаторите, които прогнозираха ръст на индекса до -23,7 пункта. Той се повишаваше трайно през последните четири месеца под влияние на надеждите, че икономическата обстановка ще се подобри през следващите месеци.
Проучването на Sentix е проведено в началото на този месец сред над 800 инвеститори в 16-те страни въвели еврото. То показва, че оптимизмът относно икономическите условия се е стопил, защото индексът на очакванията за развитието на икономиката в еврозоната се понижава от +1,25 пункта през юни до -5,5 пункта през юли.
Оценката за текущите условия също се влошава от -51,25 пункта през юни до -53,75 пункта през юли под натиска на поскъпването на еврото и влошаването на ситуацията на пазара на труда през последните месеци.
Безработицата в еврозоната достигна рекордните за последните десет години 9,5% през май. Състоянието на европейската икономика остава твърде неясно, след като брутният вътрешен продукт отчете рекорден спад от 2,5% за първото тримесечие на годината.
Поради това Европейската централна банка остави основния лихвен процент на ниво от 1 на сто за трети пореден месец през юли. Ръководството на ЕЦБ иска да оцени реалния ефект от досегашните радикални мерки за борба с кризата, преди да пристъпи към промяна в паричната си политика.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *