Инвеститорите в имоти в Европа „няма за къде да бързат“

Предвид настоящата ситуация на инвестиционния пазар на имоти в Европа инвеститорите няма за къде да бързат с предприемането на сделки, сочи анализ на консултантската компания Cushman & Wakefield.
Както при фондовите пазари, инвеститорите в имоти също трябва да действат в очакване на икономическо стабилизиране. Действително на пазара има данни за появата на нови инвеститори и за активизиране на съществуващите. Въпреки това, предвид факта, че цикълът на развитие на наемния пазар изостава от този в икономиката, в настоящия момент инвеститорите не трябва да действат прибързано.
Наред с това повечето инвеститори в имоти все още не са адаптирали своето ниво на толерантност към риска и остават нащрек към спада на наемните пазари в много региони.
В резултат на това от решаващо значение е да се обръща внимание на базата от наематели на имотите при евентуална сделка. Общо на пазара в Европа може да се очаква още увеличение на доходността, особено при второстепенните активи и по-големите имоти, за които е по-трудно да се добие финансиране, а инвеститорите са по-малко.
Въпреки това има някои начални признаци, че темповете на промяна на доходността скоро ще станат по-умерени. В действителност на някои пазари доходността вече се стабилизира, като това е най-забележимо за Великобритания. На други пазари нивата на доходността се намират на повече от две трети от своя очакван цикъл на корекция. За момента последващата корекция е препятствана от факта, че продавачите не са склонни да приемат по-ниски ценови нива и от липсата на принудителни продажби на първокласни активи до момента.
За в бъдеще инвестиционният пазар ще продължава да бъде обуславян от редица въпроси като: „От къде идва инвестиционното предлагане?“, „Кой ще инвестира?“ и „Кога ще се увеличи наличното финансиране?“.
В някои региони се забелязва появата на нови инвеститори и привличането на нови капитали за покупки на имоти. Въпреки това обемът на капитал на разположение на пазара на имоти все още е значително по-нисък в сравнение с този от предишните години, а конкуренцията за този капитал е много висока.
Въпреки това след катастрофалното първо тримесечие, през което бяха инвестирани едва 11,4 млрд. евро в имоти в Европа (42% по-малко в сравнение с и без това слабото последно тримесечие на 2008 г.) активността се очаква да се покачи през оставащата част от 2009 г. смятат от компанията.
Ключов въпрос остава финансирането и рефинансирането с настъпването на матуритета на множество заеми през следващите години в условия, при които банките и бизнеса все още търсят начини да подкрепят своите баланси.
Все още много очакват началото на вълна от принудителни продажби и отнемания на имоти, но това изглежда все по-малко вероятно в близкото бъдеще. Повечето от големите банки имат висока експозиция към пазара на имоти. От една страна това ограничава степента, в която те са склонни да увеличат кредитирането, но от друга това означава, че не е в техен интерес да допринасят за понижаване на стойностите на имотите като отказват рефинансиране и налагат принудителни продажби.
Като друга очаквана тенденция от компанията посочват, че капиталовите участници на пазара на имоти, както и в останалата част на икономиката, може да станат по-изискващи по отношение на възвръщаемостта, която очакват от своя капитал. Ерата на акционерите може би вече настъпва, се казва в доклада.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *