Инвеститорите в САЩ обръщат поглед към отчетите за второто тримесечие

Новата седмица ще постави началото на новия корпоративен сезон в САЩ. Поради липсата на важни икономически данни инвеститорите ще насочат своето внимание към резултатите от дейността на американските компании за второто фискално тримесечие. Те ще им помогнат да напипат пулса на икономиката и да оценят възможностите за скорошно възстановяване.
Първата голяма компания в състава на Dow Jones IA, която ще публикува своите отчети, е производителят на алуминий Alcoa. Неговите финансови резултати за второто тримесечие ще станат ясни в сряда. Стотици борсови дружества на свой ред ще публикуват отчетите и прогнозите си за втората половина на годината през следващите четири седмици.
В понеделник ще бъдат изнесени данните за бизнес активността в сектора на услугите, който генерира две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ. Икономистите очакват лек ръст до 45,9 пункта през юни спрямо 44 пункта за предишния месец.
Промяната в задлъжнялостта на американските домакинства ще стане ясна от данните за стойността на отпуснатите потребителски кредити през май, който ще бъдат публикувани в сряда. През април те отчетоха спад от 7,5% на годишна база.
Както обикновено седмичните данни за новите молби за помощи при безработица ще бъдат оповестени в четвъртък, заедно с данните на продажбите и запасите на веригите за търговия на едро. Продължителният спад на складовите резерви на веригите за търговия на едро може да даде позитивен сигнал за нарастване на икономическата активност в бъдеще.
В последния работен ден на седмицата ще бъдат оповестени данните за търговския дефицит на САЩ през май, за цените на износа и вноса, както и индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет. Икономистите очакват лек ръст на отрицателното салдо по търговския баланс на САЩ от 29,2 млрд. долара през април до 30 млрд. долара през май.
През тази седмица ще бъдат проведени три аукциона на Финансовото министерство в САЩ за продажбата на 3, 10 и 30-годишни държавни ценни книжа. Те са насрочени съответно за вторник, сряда и четвъртък.
Миналата седмица, която постави края на второто тримесечие и на първото полугодие, донесе загуби на борсовите индекси в САЩ. Индексът на 30-те най-големи дружества на Нюйоркската борса Dow Jones IA се понижи с 1,9% на седмична база, S&P 500 изгуби 2,5%, а Nasdaq Composite отстъпи с 2,3%.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *