Инвеститорите очакват растеж през 2014-а

Вярата на инвеститорите в растежа на световната икономика и корпоративните печалби укрепна. Особено силно нарасна доверието към Европа и Япония.Наблюдава се рязка промяна в позицията на инвеститорите за тенденциите в световната икономика – страховете за глобална стагнация, които преобладаваха през тази година, се смениха с оптимизъм.

Делът на инвеститорите, които вярват в укрепването на световната икономика през следващите 12 месеца, достигна през декември 71% срещу 67% през ноември, показва допитване на Bank of America Merrill Lynch, което беше осъществено в края на 2013. В анкетата са участвали 237 бизнесмени и мениджъри, чиито компании управляват активи за 600 милиарда долара, съобщава БГНЕС.

В сравнение с година назад оптимизмът по отношение на перспективите на световната икономика значително е нараснал. Тогава с положителни очаквания са били заразени едва 40% от анкетираните.

83% от участниците в допитването прогнозират укрепване на европейската икономика, също толкова изключват възможността от рецесия в Европа, а 64% очакват увеличение на корпоративните доходи през 2014.

„Вярата във възстановяването на европейските пазари се намира на пределно високо равнище, което активизира надпреварата за печалби“, коментира Джон Билтън, стратег по европейските инвестиции в BofA Merrill Lynch.

44% от анкетираните в Япония прогнозират укрепване на местната икономика през 2014.

Оценявайки оптимистично перспективите на световната икономика като цяло, и по-конкретно на Европа, инвеститорите дават положителна прогноза за динамиката на акциите на японските и европейски компании.

Анкетата на BofA Merrill Lynch показва, че за 22% най-предпочитания регион за инвестиции е Япония, а 33% смятат акциите на японските компании за подценени.

Търсенето на акции на компании от еврозоната не само ще се запази на високо равнище, но и ще демонстрира незначителен растеж. Тези ценни книжа ще бъдат избрани от 43% от анкетираните.

Най-популярният сектор за инвестиции в света ще бъде банковият. 17% са готови да инвестират там. За сметка на това управляващите активи не залагат на акции на суровинните компании, които остават непопулярни. 31% предпочитат да намалят в портфейлите си дела на суровинните активи.

Според ръководителя на отдела за стратегически инвестиции на BofA Merrill Lynch Global Research Майкъл Хартнет отслабването на американския долар през новата 2014 година е най-голямата заплаха, имайки предвид тенденциите на японския и европейски пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *