Инвеститорите предпочитат „осигурителна ваканция“, а не пътища

Вицепремиерът в оставка Даниела Бобева не успя да направи очакваните промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Въпреки заявките й, че сегашните преференции не са сред най-работещите, идеите й така и не видяха бял свят.

Възможността държавата да поема част от осигуровките на големите инвеститори се радва на голям успех сред фирмите и се оказва по-атрактивна от изграждането на път за държавна сметка. Това показва справка на икономическото министерство, получена след запитване на в. „Сега“.

Отпускането на помощи за фирмите, решили да вложат пари у нас, става с решение на Министерския съвет. До момента правителството е одобрило насърчаването на 13 инвестиционни проекта чрез предоставянето на общо до 10.5 милиона лева за периода 2014 – 2019 година, показват данните на ведомството на министъра в оставка Драгомир Стойнев. Държавата се ангажира да възстанови частично направените от инвеститора задължителни осигурителни и здравни вноски. Разбивката показва, че тази година ще бъдат платени около 2 милиона лева, следващата – 2.6 милиона лева, а през 2016 година – 3.6 милиона лева. През 2017 година държавата ще даде 1.8 милиона лева, а в следващите две години значително по-малко – съответно 0.5 и 0.01 милиона лева.

По проектите се предвиждат разкриване на нови близо 3400 работни места и инвестиции за 66 милиона лева. Девет от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги, а един е в община с висока безработица. С договора инвеститорите поемат ангажимент да поддържат заетостта по тези проекти за поне 5 години, допълват от министерството. Сред фирмите, които са поискали т.нар. осигурителна ваканция са „Бер-Хелла Термоконтрол“, която прави електроника за автомобилни климатици, заводът за лазерни машини „Неона“, „Уолтопия“ и други.

Една от фирмите е българската „Волаком“, която прави системи за безопасност и защита от летящи птици и прилепи. Още преди 2 години тогавашният икономически министър Делян Добрев обяви, че на нюйоркското летище „Джон Ф. Кенеди“, което годишно обслужва над 40 милиона пътници, ще има българска машина за гонене на птици. Системата работи чрез специална честота на звука, който държи пернатите далече от аеропорта по подобие на т.нар. кучегони. „Волаком“ има и договор за дистрибуция с фирма от Япония. „Оказа се, че в Токио стават по 260 самолетни инцидента годишно заради сблъсъци с птици. Досега японската Daiichi Jitsugyo Co, която се грижи за сигурността на 99 летища, е отстрелвала заблудените птици, но ние им предложихме хуманно решение на проблема“, обясни тогава Добрев.

ФАЛСТАРТ

Мярката за поемането на осигуровки на фирмите от страна на държавата стана факт преди малко повече от 2 години. Тя обаче тръгна с фалстарт заради слабия интерес. Оказа се, че за първата почти цяла година само една фирма беше подала искане за преференцията, но впоследствие интересът нарасна. Министерството на икономиката има бюджет от 7 милиона лева за подкрепа на инвеститорите. Освен за „осигурителната ваканция“ част от средствата могат да бъдат използвани за изграждане на пътища или за обучение на персонала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *