Инвеститорите се активизираха на Wall Street

Към този час еврото се понижава, а индексите растат. Петролът бе застигнат от корекция след сутрешните поскъпвания.
 
Плахи признаци на подобрение отчете имотният пазар в Щатите. През меец август новозапочнатите строежи на жилища са се увеличили с 2.3% до 775 хил. имота. Ултраниските лихви по кредитите и голямото търсене спомагат за по-ведрия климат в сектора през това лято. Спрямо същия период на миналата година строителството на нови жилища е с 29% повече.
Това даде криле на инвеститорите и те се впуснаха в инвестиции на Wall Street. Борсата отвъд океана има да наваксва и изоставането от азиатските и европейските пазари, които успяха да изконсумират радостта от количественото улеснение, което централната банка на Япония ще направи сдопълнителни 10 трлн. йени.
Dow Jones Industrial Average расте с 0.09% до 13 576 пункта.  S&P 500 Index се покачва с 0.04% до 1 459 пункта. NASDAQ Composite Index се понижава с 0.09% до 3 175 пункта.
Еврото днес бе повлияно от една новина, която тиражира агенция Ройтерс. Според информацията командният център на бъдещия банков съюз ще бъде ограничен в правомощията си да се разпорежда с всички банки от континента. Германия смята да предложи Европейската централна банка, която ще е новият супер надзор над банките в Европа, да има права за разпореждане само върху големите банки, които носят системен риск за икономиките, както и върху трансграничните финансови институции. Това ограничаване на авторитета на ЕЦБ имаше негативен ефект върху пазарите.
Към този час единица от обединената валута купува 1.3025 долара.
Петролът поевтинява, като фючърсите за лек американски петрол падат със 72 цента до 94.57 долара за барел. Сортът брент губи 93 цента до 111.53 за барел.
И европейските инвеститорите се развълнуваха от новината, че Банк ъф Джапан ще добави 10 трлн йени стимули в икономиката си. Индексите тръгнаха с ръст. С ръст се търгуват акциите на Heineken след новината, че холандската пивоварна ще сключи сделка с конкурента си Thai Beverage.
FTSE 100 се покачва с 0.33% до 5 887 пункта.  DAX INDEX добавя 0.60% до 7 392 пункта. CAC 40 INDEX расте с 0.66% до 3 536 пункта.
Петролът продължава да поскъпва, като лекият американски петрол се търгува при цена от $ 95.89 за барел, а сортът брент струва $ 113.36 за барел.
Централната банка на Япония е поредната голяма институция, която се впуска в печатане на пари, за да помогне на икономиката. Така след като Европейскта централна банка обяви, че ще изкупува неограничено количество облигации от закъсалите страни в еврозоната, които поискат спасяване, а Федералният резерв на САЩ обяви старт на Количествено улеснение III, което ще тече със скорост 40 млрд. долара на месец, и Bank of Japan тръгва по същия път. Това вдигна рязко индексите в Азия, спусна от парата, която бе насъбрала йената и тя поевтиня към долара и еврото. Петролът също е повлиян от новината.
В съобщението на Банк ъф Джапан от тази сутрин става ясно, че в страната ще се предприемат допълнителни монетарни стимули, с които да се противодейства на спада на икономическата активност. Институцията се подготвя да изкупи активи за още 10 трлн. йени, с което обемът на програмата за вливане на ликвидност ще достигне 80 трлн. йени.
Ръководството на The Bank of Japan реши още да запази основният лихвен процент на банката на настоящото му равнище между 0% и 0.1%.
Тази новина вдигна незабавно индексите и към края на сесията в Токио водещият индекс е с процент и половина повишен.
Nikkei 225 расте с 1.50% до 9 260 пункта.  Hang Seng Index качва 1.19% до 20 846 пункта.  CSI 300 Index напредва с 0.22% до 2 240 пункта.
Първоначално търговията в Азия бе колеблива заради негативизма на Wall Street. Там индексите завършиха предимно на отрицателна територия. Според някои анализатори пазарът е надценен и движението още нагоре ще е по-трудно занапред.
Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.09% до 13 564 пункта.  S&P 500 Index спадна с 0.13% до 1 459 пункта. NASDAQ Composite Index потъна с 0.03% до 3 177 пункта.
В американската сесия петролът завърши с понижение от долар и 33 цента. Инвеститорите бяха в очакване на доклада за запасите от суровина в САЩ. По данни на Американският петролен институт те са се увеличили с 2.4 млн. барела през миналата седмица. Това плюс еуфорията от новината от Япония подхрани цената на петрола и към този час той поскъпва.
Лекият американски петрол поскъпва със 64 цента до $ 95.93 за барел. Сортът брент струва с 83 цента по-скъпо до $ 113.29 за барел.
Новината от Токио се отрази мигновено на валутната търговия. Йената веднага потъна към долара от 78.67 за един долар на 79.12 йени за един долар.
При най-обменяната валутна двойка курсът към този час е 1.3079 долара за едно евро, което е поредно засилване на обединената парична единица.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *