Инвеститорите се умориха да се надяват на банкерите

Централната банка не промени основната си лихва и тя остава 0.5%. Същите остават и параметрите на програмата по изкупуване на активи от пазараза общо 375 млрд. паунда.
 
Очакванията, че олимпийските игри в Лондон ще помогнат на безработицата във Великобритания, също се оправдават. Данните за броя на новите молби за помощ при безработица през юли показват спад с 5 900 до 1.59 млн. Броят на заетите е скочил с 201 хил- души до 29.476 млн. през последното тримесечие.
Равнището на безработица през второто тримесечие пада до 8% от 8.1% към същото тримесечие на миналата година. Спрямо предходното тримесечие от януари до март намалението е с 0.2%
Според икономисти, цитирани от агенция Блумбърг, това състояние в сферата на заетостта е неустойчиво и нищо чудно през следващите месеци безработицата отново да започне да се покачва.
Новината даде тласък на британския паунд и той поскъпва към долара до $ 1.5689. Водещият индекс на борсата в Лондон продължава да свети в червено, като спадът му към обяд е от 0.37% до 5 842 пункта.
На червено започна сесията на европейските борси. Няма нови данни, които могат да повлияят на инвеститорите в търговията. Остават да оказват своето въздействие вчерашните данни за спад на Брутния вътрешен продукт на еврозоната и очакванията да има намеса от страна на Европейската централна банка. Допълнително напрежение внася информацията на Financial Times, че Гърция ще поиска две години отсрочка за постигане на целите за бюджетен дефицит и реализирани икономии, поискани от държавите – донорки на спасителна помощ.
FTSE 100 пада с 0.46% до 5 837 пункта.  DAX INDEX се понижава с 0.34% до 6 950 пункта. CAC 40 INDEX губи 0.48% до 3 433 пункта.
Еврото поскъпва към долара до $ 1.2337, а петролът поевтинява с 21 цента до $ 93.22 за барел лек американски и $ 113.98 за барел от сорта брент.
Без посока и предимно на червено се движат пазарите тази сутрин. Инвеститорите очакват нещо да се случи и се умориха да сеа надяват на Европейската централна банка най-накрая да направи нещо за подобряване на ситуацията с дълговата криза в Европа. След като преди повече от три седмици президентът на банката Марио Драги обеща на света, че представляваната от него институция ще направи всичко, което е нужно, за да спаси еврото, инвеститорите изпаднаха в еуфория и пазарите подскочиха. Към този момент централната банка продължава да не прави нищо, което може да изиграе ролята на нож с две остриета. Тъй като за настоящата криза е характерна загубата на доверие, липсата на дела, подкрепящи обещанията от страна на ключова личност, може допълнително да подрони респекта на пазарите към институциите.
Вчера в Европа излязоха данните за второ тримесечие, които показаха свиване на съвкупния Брутен вътрешен продукт на еврозоната с 0.2%. За всеобща изненада, Германия и Франция не отчетоха спад на икономиките си и продължават да са двигател на растежа. С реакцията си на борсите обаче инвеститорите показаха, че ги вълнуват не толкова показателите на икономиката, колкото дали ЕЦБ най-накрая ще направи нещо.
Това важи и за играчите отвъд океана, които снощи получиха изненадващо добра новина с данните за продажбите на дребно. През месец юли обемите са скочили с 0.8%, което е първото покачване от четири месеца насам. Домакинствата явно са се отпуснали да харчат повече, което е стимулиращо местната икономика. Дори и това обаче не даде тласък за по-мащабни покупки и индексите на Wall Street завършиха около чертата.
Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.02% до 13 172 пункта.  S&P 500 Index спадна с 0.01% до 1 403 пункта.  NASDAQ Composite Index потъна с 0.18% до 3 016 пункта.
В азиатската търговия настроенията са още по-мрачни. Инвеститорите все още не са достатъчно убедени, че обстановката позволява поемането на по-големи рискове.
Nikkei 225 се понижава с 0.42% до 8 892 пункта. Hang Seng Index губи 1.26% до 20 036 пункта.  CSI 300 Index изтрива 0.88% от нивото си до 2 336 пункта.
По време на азиатската сесия лекият американски петрол поевтинява с 0.36% до $ 93.07 за барел. Сортът брент губи 20 цента от стойността си до $ 114 за барел. Върху търговията с петрол повлия изненадата от данните на петролния институт в САЩ, който докладва за ръст на запасите от суровина с 2.8 млн. барела, при очакван от анализаторите спад от 1.5 млн. барела.
Във валутната търговия еврото взема надмощие над долара и курсът на обмяна към този час е $ 1.2328. Доларът обаче е силен към йената и поскъпва към нея до 78.541 йени за долар. Въпреки това остава в подножието на едномесечния си връх към жълтите пари от 78.94, достигнат през миналата седмица. Американската валута е облагодетелствана от данните за ръст на продажбите на дребно в САЩ.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *