Инвеститорите чакат нови емитенти на борсата през 2006 г.

Изминалата 2005 г. бе най-успешната за българския капиталов пазар, като пряко доказателство за това са повишените обороти, по-големият брой сделки, удвоената пазарна капитализация и, не на последно място, добрите печалби за борсата, инвестиционните посредници и инвеститорите.

Каква обаче ще бъде 2006 г.?

Всички участници на пазара вече си пожелаха тя да бъде още по-успешна и благодатна, но дали това ще се сбъдне – тук вече мненията се раздвояват.

По-оптимистично настроените очакват растежът да продължи, но с уговорката, че за това са нужни няколко неща. Първото и най-важно е да ми има нови емитенти на Българска фондова борса през 2006 г.

Точно появата на акциите на Българска телекомуникационна компания даде нужния допълнителен тласък на пазара в началото на миналата година и накара голям брой български и чужди инвеститори да погледнат към него и да забележат и други дружества, останали подценени преди това. Сега очакванията са същите – да има други сериозни и стойностни дружества, чиито акции да се появят на борсата и да привлекат свеж паричен ресурс.

Две непублични компании вече обявиха, че акциите им ще започнат да се котират на борсата през 2006 г. Едното от тях – застрахователното дружество “Евро Инс”, дори вече има потвърден от Комисията за финансов надзор проспект. Второто е “Химимпорт”, като решението за това то да стане публично се очаква да бъде взето на Общо събрание на акционерите му в края на януари.

През 2005 г. желание за листване на борсата изразиха ръководствата на още няколко познати на широката публика дружества като “Приста Ойл”, “Хемус Ер”, “БББ Груп” и “Белла”, но кога ще стане това още никой не знае. Все повече мениджъри и собственици на дружества осмислят, че публичността на дружествата не е лошо нещо и появата на нови компании с желание за борсова търговия на техните акции ще се приеме като приятна изненада от пазара.

Оптимистите очакват също да продължи листването на дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), процес който набра скорост през 2005 г. Бумът в търговията с недвижими имоти и строителството накара много от инвеститорите да го пренесат и на фондовата борса и донякъде успяха. През миналата година доста милиони бяха събрани чрез първични публични предлагания на акции на АДСИЦ, и след това вложени в недвижими имоти.

През новата година със сигурност ще бъдат регистрирани и нови договорни фондове, но техните акции се регистрират на борсата повече за престиж, отколкото за сериозна търговия. Инвеститорите в тези дялове предпочитат начина покупка и продажба на гише, защото той им спестява допълнителните комисионни.

Общият брой на новите емисии акции, регистрирани за търговия на БФБ през 2005 г. (включително тези на договорните фондове), бяха 24, при 20 емисии през 2003 г. Надеждите на участниците на пазара са през 2006 г. ако няма увеличение на този брой, то поне той да бъде около тези числа. През миналата година според статистиката на борсата, на нея е имало три IPO-та срещу едно през 2004 г.

Песимисти обаче също не липсват. Голяма част от тях смятат, че едва ли ще има нови стимули за инвеститорите като през изминалите няколко години. Като факти те изтъкват неосъществената през тази година борсова приватизация на дял от “Параходство Български морски флот”, както и неприключилите приватизации на ТЕЦ “Варна” и “Бояна филм”, които трябваше да раздвижат пазара на компенсаторни инструменти.

Точно за последните две сделки вече няма съществена яснота, независимо от парафираните предварителни договори. За приватизацията на БМФ пък явно трябва да се почака, защото стратегията още не е минала през парламента.

Сред негативите на борсовата 2005 г. песимистите посочват отписването на 20 дружества от търговия. През 2004 г. отписаните дружества бяха 14. Има очаквания, че през 2006 г. ще има още отписани дружества, главно от групата на тези със слаба или почти никаква търговия на акциите, както и тези с мажоритари, които притежават голям процент акции. При много такива дружества мажоритарния акционер и холдингово дружество, за което е по-приемливо дъщерните дружества да не бъдат публични.

Все пак и оптимистите, а също и песимистите очакват през новата година да няма оптисвания на дружества от ранга на “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, защото това би нарушило трудно изгражданото доверие към борсата. Не на последно място участниците на пазара очакват през 2006 г. да се уточни механизмът на една евентуална приватизация на самата борса.

Румен Соколов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *