Инвеститорското доверие в страната ни се завръща

Инвестициите през четвъртото тримесечие на миналата година нараснаха за първи път от началото на 2013 г., което може да се интерпретира като сигнал за завръщане на инвеститорското доверие.

Това се казва в доклад за състоянието на икономиката и жилищното кредитиране на „Пощенска банка“ и Института за пазарна икономика (ИПИ).

„Икономическият растеж от 0,9% за 2013 г. надмина очакванията, а прогнозите за 2014 г. са за по-нататъшно засилване на растежа на икономиката на страната в унисон с по-оптимистичните очаквания за ЕС като цяло“, се посочва в доклада.

Според изследването по-доброто представяне на икономиката през 2013 г., комбинирано с повишаване на доходите на кредитополучателите е довело до ръст на търсенето на ипотечни заеми с по-голям размер. Така през 2013 г. отпуснатите кредити между 20 хил. евро и 80 хил. евро се увеличават с между 0,9% и 2,3%.

Като интересна тенденция в изследването се посочва, че докато през 2012 г. отпуснатите кредити в лева и евро са били почти еднакъв размер, то през 2013 г. кредитите в евро представляват едва 10% от всички отпуснати жилищни ипотечни кредити през годината. Според анализаторите, обяснението на този факт може да се търси в относително по-голямото намаляване на средните лихвени проценти по кредитите в лева, спрямо тези по кредити в евро.

Наблюдава се и ясна позитивна връзка между образованието на кредитополучателите и новоотпуснатите кредити през изминалата година. Близо 60% от жилищните ипотечни кредити през 2013 г. са изтеглени от хора с висше образование, което представлява увеличение в сравнение с 58,8% през 2012 г.

Докладът отбелязва също, че пазарът на труда в страната продължава да излъчва положителни, макар и плахи, сигнали през 2013 г.

„За първи път от кризисната 2009 г. насам годината приключи с нетно създаване на 900 нови работни места, като паралелно с това коефициентът на заетостта се увеличи до 46,9% средно за годината след две години на застой на равнище от 46,6%“, се посочва в изследването.

Докладът подчертава също, че броят на обезкуражените лица продължава да намалява в отговор на раздвижването на трудовия пазар и по-добрите перспективи за намиране на работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *