Инвестициите в бизнес имоти скочиха с 54%

Инвестициите в бизнес имоти в България са в размер на 114 млн. евро от началото на 2014 година. Това е с 54% повече от целия регистриран обем през миналата година. Новите тенденции на този пазарен сегмент бяха оповестени вчера от консултантската компания Cushman & Wakefield и стратегическия й партньор за България и Македония Forton.

Пазарът на офиси в София например отбелязва ръст трето поредно тримесечие, като обемите, усвоени към септември, надхвърлят тези за цялата минала година. Остава тенденцията за лек ръст на наемите на първокласни площи заради ограничения обем на новото строителство. Засиленото търсене на качествени площи

е свило дела на празните офиси

във водещите проекти до 4% срещу 27,5% за пазара на офиси като цяло. Търсенето остава силно, но се доминира от премествания, разширявания и продължаване на договори за наем.

Що се отнася до инвестиционния пазар, третото тримесечие е било най-активното тримесечие от рецесията през 2009 г. насам, се казва в анализа на консултантите, цитиран от „Инвестор бг”.

Интересът към стари сгради подходящи за бизнес се е увеличил спрямо търсенето на нови. България е на 14-то място в света, и на трето в Европа по търсене на бизнес площи. Глобалните тенденции показват, че чуждестранните инвеститори първо тестват пазара с онлайн продажби и предпочитат да инвестират в големи градове пред второстепенни локации. Тези тенденции влияят върху логистичния сегмент, където стремежа е да се скъси времето за доставка, обясни Питър Виктор, главен директор на Cushman & Wakefield.

Консултантите очакват след 2015 г. в глобален мащаб по-високият ръст на инвестициите да е вследствие от засилването на инвестициите в реалната икономика. Основните двигатели на търсенето в отделните сегменти на пазара са технологичните компании, аутсорсингът на бизнес процеси, развитието на електронната търговия и промените във веригите за доставка.

Засилва се и международното присъствие на всички пазари на бизнес имоти. Обща тенденция е и завишаването на изискванията към площите и завръщането на международните инвеститори.

За периода от януари до септември тази година от Северна Америка в Европа са

вложени 38,6 млрд. евро в сектора на бизнес имотите

докато от Европа към Северна Америка са излезли под 10 млрд. евро, т.е. нетният инвестиционен поток достига близо 29 млрд. евро в полза на Европа. Подобни са тенденциите и при инвестициите от и към Азия, Южна Америка, Близкия изток и Африка.

Консултантските компании прогнозират, че търсенето ще се разшири в нови локации, а интересът към новото строителство ще нараства.

Глобалните тенденции вече се отразяват и на българския пазар. Делът на ИТ и аутсорсинг секторите от усвоените от крайни ползватели офис площи нараства от 40 на сто през 2012 г. до 52 процента за първите 9 месеца на тази година, сочат още данните на Cushman & Wakefield и Forton.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *