Инвестициите в бизнес имоти у нас са 100 млн. евро от началото на годината

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в България от началото на годината до края на септември възлиза на почти 99 млн. евро, отчита консултантската компания Forton, стратегически партньор в София и Скопие на глобалната фирма за имоти Cushman & Wakefield.

Парцелите и офис площите са едни от динамичните сегменти, но се запазва и силният инвеститорски интерес към търговските площи и хотелите, посочват от компанията.

„Инвестиционният пазар се възстановява с ускорени темпове“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. „Притокът на капитал се засилва и можем да се надяваме в следващите месеци да видим сделки с големи активи“, коментира още тя.

Отчетени са сделки на стойност 98,7 млн. евро, с 60% повече спрямо същия период на 2013 г. (61,9 млн. евро). Регистрирани са над два пъти по-голям брой сделки до момента и според Лашова е възможно прогнозата на Forton за 130 млн. евро инвестиции за тази година да бъде надхвърлена.

Третото тримесечие донесе нови доказателства за търсенето на качествени офиси. „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ придоби втори имот в района на „Бизнес парк София“, а на пазара има още няколко добри сгради, които са цел за потенциалните купувачи“, каза Явор Костов, мениджър „Инвестиционни продажби“ във Forton.

Очакванията на инвеститорите за доходността от офиси намаляват от 9,25% на 9,00% през третото тримесечие вследствие на по-убедителното възстановяване на наемния пазар и наличието на топ сгради с пълна заетост.

Според Костов намалението на доходността отразява и намалялото усещане за риск. „При ценообразуването купувачите стъпват на високата заетост на най-добрите имоти и на потенциала за увеличаване на приходите при замяна на наематели. Смятам, че в първите сделки с големи качествени офис сгради доходността би могла да падне и под 9%“, допълва той.

Forton отчита ръст при сделките с всички видове имоти, но активизацията е най-забележима на пазара на големи строителни парцели – общо 13 трансакции на стойност 29,1 млн. евро, или 30% от общия отчетен обем. Най-голямата беше продажбата на имота за нереализирания мол „Форум София“ за 12,6 млн. евро на околовръстния път на София. Освен нея са отчетени и няколко по-малки продажби в престижни столични квартали като „Иван Вазов“, „Изток“ и „Лозенец“.

„Строителните предприемачи се върнаха на пазара от началото на годината“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи и парцели“ във Forton, като допълва, че корпоративният сегмент също остава активен – преди всичко търговски вериги и логистични оператори, които търсят земя за собствени магазини и складове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *