Инвестициите в имоти в Русия се насочват към 10-годишно дъно

Инвестициите в недвижими имоти в Русия са се сринали с близо 60% до едва 3,5 млрд. долара през миналата година и вероятно ще продължат да се свиват в идните 12 месеца, достигайки най-ниското си ниво от 10 години, прогнозират анализатори от JLL, цитирани от PropertyEU.

Въпреки че повечето пазари на имоти в Европа отчитат стабилни повишения на инвестициите през 2014 г. и тенденцията се очаква да се запази през 2015 г., предварителната прогноза на консултантската компания за обема на инвестициите в имоти в Русия е те да се понижат до около 3 млрд. долара през 2015 г. Миналата година беше тежка за местния пазар, като обемите се свиха с 57% на годишна база, отчитат от JLL.

Слабите данни за руския пазар през 2014 г. отразяват особено скромния обем през четвъртото тримесечие от 609 млн. долара, което е спад от 81% на годишна база. Пазарът се движи в синхрон с макроикономическата среда, повлияна от по-ниските цени на петрола и по-високата цена на кредитирането.

Ситуацията вероятно няма да се подобри, докато продължава пазарната несигурност, особено във връзка с рублата. Инвеститорите се нуждаят от стабилност и избягват риска от вложения на падащ пазар, предупреждават анализаторите.

„Инвестициите в имоти в Русия отразяват ситуацията в икономиката“, коментира Том Мънди, директор проучвания за Русия в компанията. „Икономическото забавяне е основният негативен фактор. Конфликтът в Украйна, напрежението около външната политика, волатилният валутен курс и ниските цени на петрола ускориха влошаването на руския инвестиционен климат. В резултат чуждите инвеститори или отмениха плановете си, или ги замразиха.“

Чуждите инвестиции

През 2014 г. чуждестранните инвестиции в имоти в Русия възлизат на 830 млн. долара, което е спад от 78% на годишна база. Основната причина за спада е приключването на големи сделки през 2013 г. Делът на чуждите инвеститори се е свил до 24% през 2014 година от 45% през 2013 г. Според анализаторите на JLL местните играчи ще продължават да доминират на руския пазар през 2015 г., а делът на чуждестранния капитал няма да надхвърли 20%.

Доходност

Доходността от първокласни площи продължава да реагира на текущата пазарна ситуация. През четвъртото тримесечие доходността за първокласни активи в Москва се е повишила с 0,5 процентни пункта до 10% за офис площи и 10,25% за търговски центрове. За складове и логистични площи доходността е 11,75%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *