Инвестициите за саниране на общински сгради се възвръщат за 5 години

20% годишно е възвращаемостта на инвестициите вложени в санирането на общински сгради.

Това стана ясно на пресконференция по повод приключването на проекта „Енербилд: Публично-частно партньорство за интегрирано подобряване енергийните характеристики на общински сгради“, който бе разработен от община Белослав в партньорство с Бяла и Аксаково.

Частните фирми, който желаят да инвестират в повишаването на енергийната ефективност на сградите-общинска собственост ще възвърнат 100 % от средства си за 5 години. Възвращаемостта на разходите е от реализираните икономии и се изплащат от общините.

Проекта има за цел да насърчи взаимодействието между частния сектор и дадена община. В трите пилотни общини в който бе разработван проектът, на стойност 26 хиляди евро, са били обследвани 15 сгради , сред който административни, детски градини и здравни заведения.

Старши експертът работещ по проекта Тодор Тонев съобщи, че вече има фирми проявяващи интерес, но все още съществува страх, че след като направят инвестициите, общините няма да им ги възвърнат. Той допълни, че липсата на нагласа за спестяване на енергия у българите също е проблем.

Въпреки всичко обаче, проектът е добра основа и първа стъпка за подобряването на енергийната ефективност в общинските сгради , коментира Тонев. Според изследванията около 40 лева на квадратен метър струва изолацията на общинска сграда, и още 100 лева на квадратен метър са нужни за дограмите.

С цел постигане на по-добра цена , обаче в рамките на проекта е разработена и маркетингова стратегия, в която е заложена тръжна процедура за избор на фирмите изпълнители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *