Инвестициите на китайските компании в чужди активи се утрояват

Инвестициите на китайските компании в чужди активи през третото тримесечие на годината са се повишили с 190% в сравнение със същия период на миналата година, достигайки рекордните $20,5 млрд.
Инвестициите на китайските компании в чужди активи през третото тримесечие на годината са се повишили с 190% в сравнение със същия период на миналата година, достигайки рекордните $20,5 млрд. Това е съобщило по-рано днес Министерството на търговията на Китай, цитирано от агенция „Блумбърг“.
През първите девет месеца на годината инвестициите на китайския корпоративен сектор зад граница са се повишили на годишна база с 0,5% до $32,9 млрд. В статистиката обаче не се включват сделките във финансовия сектор. Суверенният инвестиционен фонд на Китай China Investment Corporation (CIC) придоби за $939 млн. 11% от акциите на казахската компания „Казмунайгаз“.
През септември CIC инвестира $2,75 млрд. в индонезийската PT Bumi Resources.
Аналитици отбелязват, че Пекин стимулира задграничните инвестиции на компаниите в страната, за да намали натиска върху националната валута и да не допусне покачването й.
Допълнително активността на китайците в инвестициите зад граница отразява влиянието на страната на международните пазари, допълва агенцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *