Инвестиции в акции или в имоти?

Вече половината от депозитите в КТБ са изплатени на техните вложители и пред депозантите стои въпросът в какво да инвестират получените средства, в условията на понижаващи се лихви по депозитите (и тенденцията това да продължи и догодина). Две от най-широките инвестиционни алтернативи са инвестиции в акции и в имоти. Разбира се, всяка от тях си има своите предимства и недостатъци. Ето и кои са те за двете инвестиционни възможности:

Инвестиции в имоти Започваме с инвестициите в имоти, които най-вероятно биха били пръв избор за повечето вложители. Причината – те са много по-разбираеми от българите и се асоциират с по-малък риск (в сравнение с инвестициите в акциите). Предимства

1. По-слабо волатилни Инвестициите в имоти са значително по-слабо волатилни. Казано по друг начин, движението в цените на имотите е много по-плавно и до голяма степен по-обвързано с ръста на икономиката, инфлацията и ръста на реалните доходи на населението. След наблюдаваното силно понижение в цените на имотите след „пукането на имотния балон“ у нас, пазарът е вече много по-зрял, а волатилността най-вероятно ще е далеч по-нормална от това, което наблюдавахме в последното десетилетие.

2. Носят доходи под формата на наеми Едно от основните предимства на имотите е, че носят постоянен доход под формата на наем. Това до голяма степен предопределя и фактът, че са основна алтернатива при избор на форма за спестяване, особено за по-консервативните инвеститори.

3. Доходността им от наеми е добра в момента Доходност от 5-6% годишно е напълно възможно и срещано явление. Тази доходност е близо два пъти по-висока от настоящата по депозитите, което ги прави привлекателен инвестиционен актив. В допълнение можем да кажем, че в условия на дефлация през последната една година, този процент е доста примамлив.

Недостатъци 1. Твърде голяма и неликвидна инвестиция Инвестирането в имот изисква значителни по размер средства, като в същото време имотите са доста по-слабо ликвидни при нужда от средства, в сравнение с други инвестиционни алтернативи.

2. Допълнителни разходи на средства и време Собствениците на имоти са изправени пред това да плащат допълнителни средства за данъци, такси, ремонти, реновиране и др.

3. Риск пред доходността от наема Въпреки относително високите нива на доходността от наемите на имотите в столицата и големите градове, наемодателите са изправени пред сериозни рискове от това имотите им да не са напълно заети през годината. Честата смяна на наемателите е свързана и с повишаване на разходите за поддръжка на имотите. Инвестиции в акции

Предимства 1. По-изгодна инвестиционна алтернатива в дългосрочен аспект Инвестициите в акции са доказали, че са по-добрата инвестиционна алтернатива в дългосрочен план на развитите пазари (в сравнение с инвестициите в имоти). Те защитават в много по-голяма степен инвеститорите от инфлация. Трябва обаче инвестиционният хоризонт да е по-дълъг, за да се преодоляват критичните моменти за пазара, подобни на срива от 2008 година. Поглед към щатските индекси, които в момента са при нови исторически максимуми, сочи, че дори след крахове, като „пукането на технологичния балон“ през 2000 година, индексите са успели да се съвземат и да възстановят загубите си.

2. Изплащат дивиденти Инвеститорите, които търсят регулярен доход, могат да погледнат към компаниите, изплащащи редовно дивиденти. Това е алтернатива на регулярния наем от имотите. За съжаление, не са много компаниите на БФБ, на които може да се разчита за „сигурен“ дивидент. И все пак средната дивидентна доходност на компаниите с най-висок дивидент на БФБ през тази година е 6.6%, или по-висока стойност от доходността от наеми, при липса на допълнителни разходи (за разлика от имотите).

3. Възможност за диверсификация на инвестицията Едно от най-големите предимства на инвестициите в акции е възможността за диверсифициране в различни активи и в различни сектори от икономиката. 4. Добра ликвидност Другото сериозно преимущество на инвестициите в акции е възможността инвеститорът да „осребри“ частично или напълно своята инвестиция бързо и във всеки един момент. А моменти, в които са ни нужни средствата, почти винаги се появават. Недостатъци

1. Висока волатилност Може би един от най-големите недостатъци на инвестициите на БФБ е високата степен на волатилност (определяна най-често като риск). На инвеститорите с по-слаби нерви и държали спестяванията в депозити с доходност от 4-5% им е изключително трудно да приемат понижение на индексите и на държаните от тях позиции с 10-20%. Те също така трудно приемат каквито и да е загуби в основния си капитал, който са свикнали да е гарантиран. Както видяхме обаче, гарантирани неща няма, а инвестициите на борсата често са свързани със загуби. Тези моментни колебания и загуби обаче често се неутрализират с времето, което е и причината на борсата да е необходим инвестиционен хоризонт от поне 5-10 години.

2. Неразвитоста на българския фондов пазар и ниската ликвидност като цяло За съжаление, родната фондова борса е трудно да се сравнява със западните или с борсите на големите развиващи се страни поради своята неразвитост и неефективност. Ниската ликвидност е сериозен проблем, който отблъсква чуждестранните инвеститори. Проблемът с ликвидността може донякъде да затрудни кеширането на инвестиции, особено на по-големи по размер.

3. Липсата на прозрачност и надеждност Проблемът с прозрачността на родните публични компании също е един от най-сериозните пред инвеститорите. Налице са и известни съмнения около достоверността на публично оповестената информация и отчети.

4. Лошо корпоративно управление Много от публично управляваните компании са с лош мениджмънт. На борсата у нас е налице сериозно преплитане между акционерите и мениджмънта на компаниите, което, както практиката сочи, често не е най-доброто решение.

5. Изисква известни познания и опит Инвестициите на борсата са нещо, което е достъпно за всички. Препоръчително е обаче инвеститорите първо да се сдобият с известни знания и опит, за да не бъдат неприятно изненадани от незнание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *