Инвестиции за милиони влизат в България с дървото кири

Американската компания за устойчиво горско стопанство ECO2 Forests инвестира в нашия регион десетки милиони долари в плантации с бързо растящото дърво пауловния, на японски известно като кири. Първоначално плантациите ще се разположат край турския град Измир, след което ще се развият проекти и в България, както и на други места в Европа – съобщи компанията в официално съобщение до медиите.

Пауловния е семейство бързо растящи дървесни видове с произход Източна Азия, широко популярни в Корея и Япония. Компанията ECO2 Forests има почти двадесет годишен опит в отглеждането им в различни части на света. Дървесината е светла на цвят, изключително твърда и устойчива на вредители и болести и има множество приложения. Кири расте извънредно бързо, като за първия сезон се извисява с 10 – 12 метра, а след 3-5 години достига средно 20 метра височина. Същевременно листата на дървото достигат до метър в диаметър и поглъщат седем пъти повече въглероден диоксид от останалите дървесни видове. Практиката показва, че най-изгодно е разреждането на дърветата през едно за постигане на по-голяма дебелина на ствола. Дървото кири се отсича обикновено след седем години.
След направените проучвания се е установило, че почвите в региона са подходящи за целта. Така че в Турция предстои изграждането на плантация от кири на площ 1200 акра /близо 500 ха/, на която ще бъдат засадени 268 800 дървета, които за седем годишния ротационен цикъл ще осигурят 113 000 тона дървен материал, както и 537 600 въглеродни кредита, които могат да се продадат на различните въглеродни пазари в света, или на фонда Green Venture Fund, инвестиращ във въглерод.
Ще бъдат разкрити множество постоянни работни места и ще се инжектират милиони долари в местната икономика, посочват инвеститорите. Възвращаемостта от проекта в Турция се оценява на 120 млн. долара за периода от седем години. След като бъдат отсечени след седем години, плантациите от кири израстват отново – и така се създава действително устойчива гора, която същевременно намалява нуждата от изсичане на съществуващите стари гори от местни видове.
Подробности за плановете на компанията в България не са дадени, освен това, че страната ни е следващата след Турция цел за експанзия. За инвестициите си в Европа, ECO2 Forests основава джойнт венчър с друга зелена компания, ECO PLUS Limited. От ECO Plus се очаква да осигури земята за засаждането на плантацията, както и да осигури част от финансирането с директна инвестиция.
Мисията на ECO2 Forests е създаването на мрежа от устойчиви гори по целия свят. След завършване на първия модул на проекта, ще се пристъпи към осигуряване на още проекти в региона. Ще бъде следвана корпоративната философия на „четирите Е“: екология, икономика, заетост, образование /environment, economy, employment, education/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *