Инвестиции за над 1000 работни места

Четири нови производствени предприятия ще бъдат изградени в страната през следващите няколко месеца. Те са на обща стойност 57.28 млн. лв. и ще доведат до разкриването на над 1000 работни места. За проектите си компаниите получиха инвестиционни сертификати, които им дават право на различни мерки на подкрепа от държавата.

 

През следващата година ще заработят заводите на германската „Осрам“ край Пловдив и турската „Са-ба България“ край Димитровград. Българските компании „Би Ем Ес продъкшън“ и „Бетелгиус“ пък ще изградят производствените си центрове в държавната индустриална зона в Божурище.

С това общият брой на издадените инвестиционни сертификати през тази година става 18. Проектите ще осигурят нови инвестиции за 297 млн. лв. и ще доведат до откриването на над 4000 работни места.

Заводът на „Осрам“, която доскоро се казваше „Осрам лайтинг“, ще се намира в индустриална зона „Тракия“ край Пловдив и ще произвежда електронни баласти, драйвъри и светодиодни модули. Дружеството е дъщерно на германската Osram, която е един от най-големите производители на осветителни решения в света с годишен оборот 3.6 млрд. евро. Българското предприятие ще е част от дивизията „Дигитални системи“ на Osram, която осигурява 15% от годишните приходи на компанията.

Инвестицията край Пловдив ще бъде от порядъка на 45 млн. лв. и ще осигури 900 нови работни места. Насърчителните мерки, които компанията е избрала, включват облекчено административно обслужване и професионална квалификация на хората, които ще бъдат наети в производството, каза зам.-министър Даниела Везиева при връчването на сертификата клас А на дружеството.
Проектът предвижда изграждане на завод и склад, като самото строителство започна преди няколко месеца. Заводът ще е с площ 16 хил. кв.м и ще заработи на пълен капацитет в средата на 2017 г. Компанията вече има 80 служители, които се обучават за бъдещото производство, каза управителят на дружеството Елвис Георгиев.

По думите му германската компания е избрала България и Пловдив заради оптималната локация и добрата пътна инфраструктура, която осигурява бърза връзка с Централна и Западна Европа. „Имахме нужда от европейско производство, за да бъдем по-близко до клиентите си, да съкратим времето на доставка и разработване, пише capital.bg. Сега разработваме продукта в много по-кратки срокове, имаме възможност да го променяме и персонализираме за различни проекти и това увеличава нашата конкурентоспособност“, посочи Георгиев.

Проектът на „Са-ба България“ край Димитровград предвижда изграждане на нов завод за производство на вътрешно и външно осветление за автомобили. Инвестицията е в размер на 8 млн. лв. и ще създаде 150 нови работни места. Дружеството е собственост на фамилната турска компания Sa-ba Endustriyel Urunler. „Инвестицията край Димитровград ще бъде първата на компанията извън Турция“, каза управляващият директор Серкан Куруоглу. По думите му строителството ще започне в началото на следващата година и ще приключи през третото тримесечие на 2017 г. В края на миналата година компания закупи 30 дка земя в село Крепост (между Димитровград и Хасково) за проекта си.

Основната дейност на турската компания е производство на лампи и осветители за автомобили, а продуктите й включват фарове, мигачи, стопове и т.н. Тя е базирана в Истанбул и работи за автомобилни производители като Audi, Ford, Seat, Skoda и др. по целия свят.

Двете български компании „Би Ем Ес продъкшън“ и „Бетелгиус“ получиха инвеститорски сертификати клас Б за проектите си, които ще бъдат изпълнени в индустриална зона „Божурище“. И двете компании ще ползват насърчителни мерки, свързани с придобиване на правото на земя без търг и конкурс, обясни Везиева.

„Би Ем Ес продъкшън“ ще изгради нов технологичен и производствен център за битова електроника. Предвидената инвестицията е в размер на 2.2 млн. лв., а новите работни места ще бъдат седем. „Това може да звучи малко, но в новия център ще работят и нашите квалифицирани кадри – общо около 70 души“, каза директорът финанси и администрация Цветанка Монкова. Тя уточни, че дружеството произвежда озвучителна техника за стадиони, театри, професионални устройства за озвучаване на различни събития. Почти цялата продукция е за износ.

„Бетелгиус“ ще вложи 2.08 млн. лв. и ще открие 10 нови работни места за проекта си за изграждане на център за разработка и производство на индустриални софтуерни решения и машини. В Божурище се разработват собствени софтуери и хардуерни решения за управление на производствени процеси.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *