Инвестиции, на които милиардерите не могат да устоят!

Всеки иска да бъде милионер, но какъв иска да бъде един милиардер? Те вече са толкова богати, че инвестиционните им решения в някои случаи са по-скоро свързани с това да вдигнат голям шум или да задоволят прищявка, отколкото да им носят пари. Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос наскоро плати 250 млн. долара (1% от състоянието му) за вестник Washington Post, който има загуба от 50 млн. долара от началото на годината. Дали е от скука? Детска фантазия? Преследване на слава? Вижте 10 инвестиции на супербогатите, подбрани от U.S. News & World Report, на фона на които смелата покупка на Безос изглежда сигурна като купуването на щатски държавни облигации.

Да се правят на Гражданинът Кейн Безос не е първият богаташ, който си купува вестник. Уорън Бъфет, Карлос Слим и Джаред Кушнер също са инвестирали средства в закъсали вестници. Съоснователят на Facebook Крис Хюз и предприемачът Сидни Харман пък са инвестирали в списание (The New Republic и Newsweek, респективно). По времето на Кейн от едноименния филм така са се правели милиони. Днес това е начин да губиш пари. Купуването на Washington Post обаче е чудесен начин да те забележат в столицата на САЩ.

Безсмъртие. Тридесет и две годишният руски технологичен милиардер Дмитрий Ицков е инвестирал значителна част от състоянието си във финансирането на научен център, правещ проучвания в тази насока. Криогенното замразяване на осемдесетгодишни вече не е интересно. Неговата цел е човешкото тяло да бъде заменено с небиологично тяло или така нареченият „аватар“.

Холивудска слава. Човек трудно може да си купиш блясък в град, в който 25 000 богати инвеститори се опитват да финансират следващия “Титаник.” Милиардерът Тим Хедингтън продуцира поредица от провалили се филми, преди да се окаже сред продуцентите на спечелили Оскар “От другата страна” и “Авиаторът”. Перфектните лозя Много богаташи следват пътя на фамилията Ротшийлд, която инвестира средства в производството на най-добрите лозя в Бордо преди 150 години. Двама икономисти от Йейл и Харвард заключават в свое проучване от 1999 г., че богатите хора често инвестират във вина и храни от любов към тях, а не заради пари. Първият „клониран“ бургер Милиардерът съосновател на Google Сергей Брин е един от подкрепилите проекта за “клониран” бургер, създаден успешно от стволови клетки. Jerusalem Post писа, че това може да е основата за създаването на първия кошерен чийзбургер, а дори от организацията за защита на животните PETA казаха, че това може да е “хуманно” месо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *