Индекса SOFIX на БФБ се повиши с 10% за два месеца

Основният индекс SOFIX на Българската фондова борса се повиши с 10% за последните два месеца. Новият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова днес заяви, че през изминалите два месеца е работила много усилено за насърчаване и стимулиране развитието на капиталовия пазар. „Всички виждате, че за изминалия месец там също има положителни събития, има съживяване на пазара и резултатите са много добри. Нещо, което не е наблюдавано поне през изминалите две години“, коментира тя.
КФН ще има нов модел за финансиране, заяви още Карина Караиванова. След проведени разговори е станало ясно, че бизнесът и индустрията са готови да подкрепят инициативата за финансиране на КФН изцяло от надзорни такси, без за се получават пари от държавния бюджет пише standartnews.com. „Няма да разчитаме на субсидии от бюджета. В момента ние стартираме процес по законодателна инициатива, която, разбира се, трябва да бъде одобрена окончателно в парламента“, каза Карина Караиванова.
Председателят на КФН съобщи още, че утре, 5 октомври ще бъде публикуван окончателният списък на компаниите, които ще извършват независимата оценка на застрахователните и пенсионните дружества. „Това е окончателен списък в резултат на сключени договори между съответните проверяващи и компаниите, които ще бъдат проверявани“, обясни Караиванова.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *