Индексите не мръднаха след поредното спасяване на Гърция

FTSE 100 INDEX пада с 0.07% до 5 940 пункта. DAX INDEX се понижава с 0.02% до 6 947 пункта. CAC 40 INDEX се покачва с 0.14% до 3 477 пункта.
Еврото поскъпва към долара до $ 1.3276, а петролът поскъпва до $ 104.95 за барел лек американски. Сортът брент струва $ 120.97 за барел.
Петролът достигна 9-месечен връх в цената до $ 105.44 за барел, след което се оттегли, но с миши стъпки от завоюваните територии и към момента барел лек американски петрол с доставка през март струва $ 104.78.
Щурмът към покупки на суровина се очерта в понеделник сутринта, когато азиатските инвеститори надуха цената с повече от долар и половина. Тенденцията се запази и при влизането на европейските инвеститори, а ваканцията на колегите им от САЩ бе може би причината, поради която част от парата бе изпусната от пазара. Това ще проверим довечера, когато Wall Street отново влезе в играта. Интересно за проследяване ще бъде и дали за тях информацията от тази сутрин, че Гърция получава втори спасителен пакет, е новина, която заслужава по-различни стратегии на финансовите пазари.
Към момента споразумението от Брюксел не дава вид да е развълнувало играчите в Азия. Индексите там се движат с понижения, които обаче са по-скоро корекция на вчерашния рейд. Той пък, да припомним, бе породен от изненадващото решение на централната банка на Китай да отблокира $ 63 млрд., които банките в момента държат като резерви. Инвеститорите веднага приеха това като карт бланш за банките да излеят солидна част от този ресурс на пазарите, тоест моментът трябваше да не бъде изпускан.
Към този час на отрицателна територия се движат индексите в Токио и Хонконг, но Пекин грее с близо един процент ръст.
NIKKEI 225 коригира с 0.23% до 9 463 пункта.  HANG SENG INDEX се понижава с 0.27% до 21 367 пункта. CSI 300 INDEX расте с 0.86% до 2 562 пункта.
Слабост показват акциите на компании, чийто бизнес е свързан с добива и търговията с ресурси. Автомобилните корпорации също са подложени на известен натиск в търговията, като една от причините е скъпия петрол, който ще се отрази на себестойността на продукцията.
Последното доказателство, че пазарите не са изненадани от новината за Гърция, а отдавна са я изконсумирали, виждаме във валутната търговия. Там еврото напредва с минималните 0.08% към долара до $ 1.3251.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *