Индексите отвъд Океана изпратиха седмицата с повишения

Водещите индекси на Wall Street изпратиха седмицата с повишения. Dow Jones Industrial Average увеличи стойността си с 208 пункта и отново затвори над психологическата граница от 17 000 пункта, стопявайки част от изгубеното през седмицата. По-добрите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ бяха инвеститорският стимул днес.

В петък индексът на сините чипове Dow Jones добави 1,24% към стойността си до 17 009,69 пункта, но губи 0,6% през седмицата, отбелязва MarketWatch. Широкият S&P 500 се покачи с 1,12% до 1 967,90 пункта и изпрати седмицата със спад от 0,8%. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се повиши с 1,03 на сто до 4 475,62 пункта, но все още е надолу с 0,8% в сравнение с миналия петък.

Днешните правителствени данни показват, че през септември безработицата в САЩ спада до 5,9%, а компаниите добавят 248 хил. работни позиции след увеличението със 180 хил. през август.

„Не само днешните данни, но и ревизираните за август са позитивни“, коментира пред CNBC главният стратег на TD Ameritrade Джей Джей Кинахън. Той отбелязва, че създаването на работни места е повсеместно, като най-голям е растежът на новите позиции в секторите бизнес услуги, търговия, здравеопазване и строителство.

„Ключът към възстановяването са работните места, а икономиката продължава да създава нови“, казва от своя страна главният инвестиционен директор на BMO Private Bank Джак Аблин. „Пазарът се нуждаеше от добри новини. Това може да е добро начало преди старта на сезона на отчетите.“

Други икономически данни разкриват, че американският търговски дефицит неочаквано намалява през август, след като износът отбелязва рекордни стойности. Недостигът се смалява с 0,5% до 40,1 млрд. долара, сочат последните данни на Министерството на търговията на САЩ. Данните за юли бяха ревизирани в посока надолу до 40,3 млрд. долара.

Активността в сектора на услугите според индекса на Института по управление на доставките през септември се забавя. През месеца показателят спада до 58,6 пункта от 59,6 през август.

Акциите на JPMorgan Chase поскъпнаха с 2,48% до 60,30 долара след новините, че американската инвестиционна банка е станала жертва на хакерска атака.

Всички 30 компонента на Dow Jones бележат ръст в цените на акциите си. Печелившите поведе Goldman Sachs Group, чиито акции поскъпнаха с 3%.

Facebook разшири капитализацията си с 0,47 на сто при 77,44 долара за акция след новините, че Европейската комисия е дала зелена светлина за придобиването на WhatsApp.

Следващата седмица производителят на алуминий Alcoa дава неофициалния старт на сезона на отчетите в САЩ. Дружеството ще оповести финансовите си резултати за третото тримесечие в сряда. Днес Alcoa увеличава пазарната си капитализация с 1,56%.

Доларът печели позиции спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните американски облигации се повишава с 2 базисни пункта до 2,444%.

Фючърсите върху суровия петрол с доставка през ноември губят 1,4% от цената си, или 1,27 долара, до 89,74 долара за барел. Контрактите върху златото с доставка през декември поевтиняват с 1,8% до 1 192,90 долара за тройунция.

„Златото бе заменено от американския долар като безопасно инвестиционно убежище“, смята главният пазарен стратег на Wunderlich Securities Арт Хоугън. „В момента се намираме в ранната фаза на заздравяването на долара, което не е добра новина за златото.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *