Индексите приключиха на червено петъчната търговия

Водещият индекс на БФБ SOFIX се повиши с 1,3% през седмицата, след като отстъпи с 0,6% в петъчната сесия до 556,69 пункта при оборот от 489 хил. лв. Индексът е нараснал с 13% от началото на годината.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се покачи с 1,7% за седмицата (-0,5% днес) до 110,02 пункта, равнопретегленият BGTR30 напредна с 1,5% (-0,5% днес) до 422,98 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT прибави 1% (-0,3% днес) до 98,52 пункта.

„Последните сесии на БФБ протичат при осезаемо по-висока активност в сравнение с месец август и по-често при превес на търсенето на акции над предлагането. Това показва, че нетният паричен поток към БФБ продължава да бъде положителен, въпреки липсата на правителство и предстоящите избори и въпреки предстоящата развръзка на ситуацията около КТБ“, коментира за Investor.bg Явор Спасов*, мениджър Бизнес развитие в БенчМарк Финанс.

„Оптимистичният сценарий за SOFIX, който засега е по-вероятен, е ръст към непосредствената съпротива от 565 пункта. Продължение на възходящото движение над това ниво ще насочи индекса към зоната 580-590 пункта, която отключи корекцията, започнала в началото на месец юни. Ръст над тази зона ще означава значително подобрение на пазарния сентимент и наличие на условия за стартиране на следващ средносрочен възходящ тренд към далечните 900 пункта. Потвърждение за развитието на този сценарий би бил SOFIX над 620 пункта.

Задържането на SOFIX около годишната средна стойност би могло да означава пауза в корекцията (към момента този сценарий продължава да има значително по-малки шансове). Опорните точки на този песимистичен сценарий са 530, 500 и 460 пункта. Спад под 530, където текущо се намира годишната динамична подкрепа на цените, вероятно ще отключи нова вълна на корекцията към 460 пункта. Потенциална пречка на спада на индекса биха били психологическите 500 пункта. Като най-песимистичен сценарий допускам прерастване на негативизма в отчаяние и достигане на SOFIX до зоната около 400 пункта, където се намира значима техническа подкрепа“, пише в своя блог Явор Спасов.

Търговията с акции на борсата в петък възлезе на 672 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Монбат (-1,7%) – 218 хил. и Химимпорт: обикновени (+0,8%) – 126 хил. и привилегировани (+0,4%) – 61 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 41 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 17/21, а при 3 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са обикновените акции на Химимпорт (+0,8%), а с най-силен спад са книжата на Актив Пропъртис АДСИЦ (-4,3%) и Синергон Холдинг (-2,1%).

Акциите на Булгартабак се понижиха с 0,4% до 53 лв. за брой. Тютюневия холдинг е пред излизане от SOFIX след спад на фрий-флоута до 1,93%, с което пазарната стойност на фрий-флоута му спада под 10 млн. лв., което е изискване за участие в индекса.

Книжата на Софарма отстъпиха с 0,2% до 4,21 лв. за брой. Фармацевтичната компания отчете 11% понижение на продажбите през август след спад на износа с 19%. За първите осем месеца на годината приходите от продажби на компанията се понижават с 6% на годишна база. Софарма обяви още, че ще изплаща дивидента за 2013 г. от 11 септември, като за акционери без сметки при инвестиционни посредници той ще се изплаща чрез клоновете на Пощенска банка.

Днес нямаше сделки с книжата на Агрия Груп. Холдингът ще плати 11,5 млн. лв. за придобиване на компаниите за обработка на земя БД Агри ЕООД (9,4 млн.) и БД Фарм ЕООД (2,1 млн.), съобщи в-к Капитал Daily. Предварителният договор за сделките бе сключен в края на април. Двете компании, досега собственост на група датски инвеститори, притежават права на собственост и права на арендуване за общо 24 535 дка земеделски земи, с което обработваемите земи на Агрия ще нараснат на повече от 220 хил. дка.

С най-голям оборот за седмицата са Адванс Терафонд АДСИЦ (730 хил.), Химимпорт, обикновени и привилегировани (667 хил.) и Монбат (243 хил.) От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BG40, с двуцифрен ръст са акциите на Биовет (+13,2%) и Зърнени Храни България (+12,5%), а с двуцифрен спад са книжата на Енергони (-25%) и Фонд имоти АДСИЦ (-11,9%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *