Индексът на промишленото производство у нас намалява

Националният статистически институт отчита спад в индекса на промишленото производство, което през май намалява с 0,7% в сравнение с април. Тогава бе регистрирано слабо повишение от 0,2%.
Ако данните се сравнят с май миналата година обаче, индексът бележи ръст от близо пет на сто.
Намаление от 1,8% е регистрирано в преработващата промишленост, спад от 0,8 на сто има и в добивната промишленост. В същото време в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено повишение от 0,1%.
НСИ отчита ръст на годишна база от 2,8% в преработвателната промишленост.
Повишава се индексът на НСИ на продукцията в строителния сектор. През май той е скочил с близо два процента, след като през март и април отбеляза понижение. Още по-солиден ръст индексът бележи на годишна база. Скокът е над 6 процента.
Оборотът в търговията на дребно, без в това число да се включва търговията с автомобили и мотоциклети, е намалял през май с 0,1% на месечна база. Това обаче е нищожен спад, тъй като през април негативното движение бе с 0,7% надолу. Тези данни показват, че вътрешното потребление в страната се влошава, отчитат от Националния статистически институт.
Оборотът в търговията на дребно нараства с 1,3 процента на годишна база, в сравнение с май миналата година. Наблюдава се рязко забавяне на продажбите на дребно, след като през април при тях бе отчетено повишение от 2,2 на сто, през март – близо 6 на сто, а през февруари -. 7,3 процента
Оповестените ДАННИ показват, че има застой в икономическия растеж на страната, въпреки позитивните тенденции в началото на годината. От НСИ коментират, че числата са лош знак за поведението на българската икономика през второто тримесечие, като единственото изключение прави строителния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *