Индексът на сините чипове Sofix се понижи с 0.31%,

Три от петте индекса на БФБ регистрираха втори пореден спад за първите два дни на тази седмица. Изключение направиха широкият фондов индикатор BG40 и индексът на компаниите с добро корпоративно управление CGIX.
Оборотът на регулирания пазар за деня достигна 963 034.15 лв. при среден дневен оборот от 2 544 148 лв. през последната една година. Извън регулирания пазар бяха прехвърлени акции за още 102 630.00 лв, като по-голямата част от сумата дойде от сделка с 40 000 книжа на Елпром-ЗЕМ, изтъргувани на цена от 2.006 лв. за лот.
Днес индексът на сините чипове Sofix се понижи с 0.31%, до 312.01 пункта, имотният BGREIT намаля с 0.91%, до 58.81 пункта, а равнопретегленият BGTR30 загуби 0.74%, до 252.80 пункта.
В същото време BG40 нарасна с 0.37%, до 106.84 пункта, а CGIX се покачи с 0.13%, до 86.63 пункта.
Докато на световните пазари притеснените инвеститори разпродават акциите на банките, хеджирайки в долари, на БФБ пазарната капитализация на кредиторите нараства.
Централна кооперативна банка поскъпна днес с 2.43%, акциите на Първа инвестиционна банка завършиха деня без промяна, а пазарната капитализация на Корпоративна търговска банка нарасна с 1.57%.
Позицията с най-висок оборот за деня обаче е на АДСИЦ. През регулирания пазар бяха прехвърлени 438 737 акции на Експат Бета, на средна цена от 1.053 лв. за лот. Така дружеството донесе 48% от целия дневен оборот на фондовата борса, като цената му остана без промяна.
Днес почти половината търгувани емисии поевтиняха, докато една трета поскъпнаха. Разпродажбите бяха водени основно от дребните инвеститори, като 59% от сделките на регулирания пазара се осъществиха при понижение на цените от вчерашните нива на затваряне.
При по-големите сделки, които са по-малко на брой и обикновено се осъществяват от институционални инвеститори, цената на акциите или запазваше нивото си от вчера или се покачваше.
Тази разлика в апетита за риск показва сериозното разминаване между информацията, достояние на малките и на големите играчи на пазара, проблем, който съществува на БФБ още от нейното стартиране.
Подобни проблеми имат и големите чуждестранни пазари, което се видя и при последната силна атака срещу еврото през януари. Но големите обороти и участието на много повече инвеститори там донякъде ограничават негативния ефект от неравномерното разпределение на информацията.
Днес през регулирания пазар в София бяха изтъргувани 230 168 поименни компенсационни бонове, на средна цена от 33.4 ст. за лот или с повишение от 0.61%.
Акция на деня: книжата на Експат Бета продължават да са една от най-търсените емисии на БФБ, като днес търговията с тях формира почти половината от дневния оборот.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *