Индийската Силициева долина става по-популярна от истинската

Индийските градове са най-горещите дестинации за програмистите, пише технологичният сайт Quartz.com. Според ново световно проучване на LinkedIn от десетте най-популярни в технологичното общество градове в света, пет се намират в Индия. Нещо повече, първите четири най-желани дестинации за професионалистите в областта са именно индийски.

В изследването, публикувано наскоро в официалния блог на социалната бизнес мрежа, е взета предвид информация от 300 милиона потребители на LinkedIn в 52 града.

През 2013 г. най-много технологични таланти, желаещи да се развиват професионално, са пристигнали в индийските градове Бангалор, Пуна, Хайдарабад и Ченай. Бангалор, известен като Силициевата долина на Индия, е на върха на класацията. Заключението в доклада на LinkedIn е, че “…индийският технологичен сектор изпитва експлозивен растеж”.

Проучването определя технологични умения в областта на C++ програмирането, изчисленията в облак, компютърната анимация и уеб програмирането, като най-търсени в Индия. Познанията в областта на Java също се търсят много, съобщават от LinkedIn.

Това не е особено изненадващо, имайки предвид, че всяка година в Индия завършват най-много компютърни специалисти, от която и да е друга страна по света, а компютърните науки е сред най-желаните специалности. Индийските софтуерни фирми, разработващи продукти за износ, като Infosys и TCS например, наемат хиляди специалисти всяка година. Като допълнение, почти всяка голяма международна компания в технологичния сектор (в това число Google, Microsoft, Amazon и др) има собствен клон в Индия, където работят много от младите таланти на страната.

Според проведено през февруари проучване на Британския съвет, приемът на студенти в курсове по компютърни науки, расте главоломно. Индийските кадри остават в родината си и заради по-малкия брой на апетитните позиции в сектора на Запад.

Означава ли това, че технологичният сектор в Индия има достатъчно човешки ресурс, с който да борави? Не съвсем, се казва в публикацията на Quartz.

Много индийски професионалисти остават без работа, тъй като не отговарят на изискванията на компаниите. Изследване на Manpower Group показва, че 64% от индийските компании срещат трудности при намирането на подходящи кадри, което е третият най-висок процент в света. Най-трудно индийските компании откриват програмисти и разработчици с подходящите умения, се казва още в проучването на Manpower.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *